Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Licht in donkere tunnel Rudy Lont

Licht in donkere tunnel Rudy Lont

26/06/2020 22:02 - Arjen Stikvoort

Rudy Lont is tevreden met zijn nieuw onderkomen.

Rudy Lont is tevreden met zijn nieuw onderkomen. Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - Tijdens de coronatijd gebeuren ook wel eens mooie dingen. Rudy Lont is beretrots op zijn nieuwe onderkomen. De Ware Tijd trof hem in april in een erbarmelijke toestand aan in zijn optrekje tussen de bosschages van een kleine smalle zandweg te Nieuwe Charlesburg. Lont was radeloos, naarstig op zoek naar een baantje en deed alle moeite om te overleven.

Maar waar leven is, is hoop. Het artikel leverde veel telefoontjes en mails op van mensen die wilden helpen. "Ik ben er nog niet, maar ben al wel veel gelukkiger dan weken geleden", zegt Lont bij een terugkerend bezoek van de Ware Tijd. Hij lacht. Op dezelfde plek heeft zijn oude versleten van oude planken opgetrokken hutje, plaats gemaakt voor een compleet nieuw huis. Weliswaar niet van steen en het huisje ontbeert nog een laagje verf. Maar het van planken hout gerenoveerde huis met golfplaten dak zier er al een stuk beter uit dan wat het was.

"Ik ben geholpen. Leden van de NDP kwamen langs met een voedselpakket, waar ik flink van genoten heb. Daarnaast kondigden ze aan mijn huis op te knappen en hebben dat in vier dagen tijd gedaan." Zelf hielp hij een handje mee met de bouw. Voor elke gewerkte dag, kreeg hij ook nog eens SRD 20 vergoeding, vertelt hij. Werk heeft Lont nog niet gevonden. "Graag zou ik weer een job vinden bijvoorbeeld als tuinman, zodat ik met mijn leven verder kan. Tenminste kan ik dan iets te eten kopen. Dat is waar het uiteindelijk toch om gaat", zei hij bij het vorige gesprek.

Hij haalt zijn schouders op. "Ik doe mijn uiterste best. Haal hier en daar aluminium op en verkoop dat." Daarnaast heeft hij nog genoeg werk aan zijn huis, zegt hij. Binnen moet nog worden opgeknapt en er moeten nog twee goede deuren met slot in. "Die zouden ze nog komen plaatsen, is beloofd," zegt Lont. Tuinman of klusjesman ziet hij als inkomstenbron nog steeds zitten. Alles op zijn tijd. Honger heeft hij niet. "Nee gelukkig niet. Ik eet ook niet zoveel, misschien een cup rijst per één of twee dagen. Met wat groenten en een worstje, kom ik al een heel eind."

In zijn eetpatroon is dus nog niet veel verschil gekomen. In april liet de man namelijk al weten dat hij van zijn zwager af en toe iets toegeschoven krijgt, waar hij rijst en manja van koopt. De vrucht raspt hij en voegt dat samen met de gekookte rijst en een warm worstje tot een papje. De mondhoeken van Lont hangen tenminste niet meer. Op de vraag of hij uitkijkt voor corona, knikt hij bevestigend. Voldoende afstand houden is het devies. Hij rent naar binnen en toont zijn bescherming: een gloednieuwe mondkapje in de verpakking.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina