Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Kiezers hebben bepaald dat ik uit het parlement ga’

‘Kiezers hebben bepaald dat ik uit het parlement ga’

27/06/2020 08:02 - Van onze redactie

Vertrekkend parlementsvoorzitter Jennifer Geelings-Simons ontvangt een ruiker van het DNA-personeel. Haar vertrek uit het college is door de kiezer bepaald benadrukt ze.

Vertrekkend parlementsvoorzitter Jennifer Geelings-Simons ontvangt een ruiker van het DNA-personeel. Haar vertrek uit het college is door de kiezer bepaald benadrukt ze. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Hoewel assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons (NDP) al lang het voornemen had niet terug te keren in het parlement, hebben de kiezers met de uitslag van de verkiezingen dat ook bepaald, zegt ze. “Ze hebben bepaald dat ik uit het parlement stap en ook niet in het bestuurlijke ga”, zegt Geerlings-Simons, die eraan toevoegt dat ze in de politiek blijft.

Zij had zich eerder al voorgenomen iets anders te gaan doen. "Ook als mijn partij deel van de regering zou zijn, zou ik weggaan. Nu ze geen deel is van de regering kan ik wat ik wilde gaan doen in het bestuurlijke, niet meer doen. De partijen en de bevolking hebben die situatie geschapen", zegt Geerlings-Simons.

Ze noemt het een normale zaak in de Surinaamse politiek dat personen zich kandidaat stellen en toch niet bewilligen wanneer zij zijn gekozen om een zetel te bezetten in het parlement. "In de Surinaamse politiek stelt een partij een lijst op en de mensen doen mee als teken dat ze bereid zijn verder te gaan in de politiek, zij het in het parlement of elders. Ik denk niet dat wanneer iemand zich verkiesbaar stelt voor bijvoorbeeld het presidentschap dat je tegen de persoon zegt, u moet naar het parlement want u heeft zich daar verkiesbaar gesteld. Zo werkt het niet."

De kritiek op haar niet bewilligen nadat zij is gekozen, wuift Geerlings-Simons weg. "Als ik mij daarmee de hele dag bezig moest houden, neen, dat doe ik niet. Ik stippel mijn weg zo eerlijk mogelijk uit. Ik heb allang gezegd dat 24 jaar in het parlement voor mij goed is. Ik heb mijn krachten gegeven en ik moet iets anders gaan doen." Nadat bekend werd dat ze niet heeft bewilligd, ontstond in de samenleving kritiek dat dit besluit gezien moet worden als volksbedrog. Geerlings-Simons zegt dat er nog meerdere mensen die nu gekozen zijn niet in het parlement zitting zullen nemen ook al hebben zij bewilligd. Als zij een andere post ambiëren in de politiek zullen zij uit het parlement gaan.

Geerlings-Simons heeft vrijdag officieel afscheid genomen van DNA, waar ze 24 jaar lid van is geweest. De afgelopen tien jaar als voorzitter. Wat zij verder gaat doen in de politiek zal op een ander moment kenbaar worden gemaakt. Ze zal in elk geval haar politieke carrière evalueren. "Ik ben door een moeilijke tijd van mijn leven gegaan de afgelopen tien jaar. Ik heb nergens spijt van." Ze wil zich gaan bezighouden met zaken die haar na aan het hart liggen en noemt onder meer preventieve gezondheidszorg, afstandsonderwijs en vraagstukken over huisvesting. "Er zijn voldoende dingen die ik kan doen. Als DNA-voorzitter heb ik die moeten parkeren omdat ik ze niet met elkaar kon verenigen. Ik leef volgens het adagium: 'Het leven brengt je waar je moet zijn'."

Als voorzitter heeft Geerlings-Simons moeilijke vergaderingen gehad, zoals die waarbij de gemoederen hoog opliepen, maar er waren ook leermomenten. De vertrekkende voorzitter stelt dat zij haar leven niet meet in hoogte- en dieptepunten. Haar verkiezing tot DNA-voorzitter noemt ze een uitdaging. "Zodra ik denk dat ik onvoldoende grond onder mijn voeten heb voor een besluit neem ik dat niet." Dit is de leidraad geweest in haar functioneren in het parlement. Geerlings-Simons zegt te hebben geprobeerd van het parlement een professioneel instituut te maken.

De nieuwe voorzitter mag rekenen op het personeel van DNA dat goed is toegerust. "Niemand is wegens veranderde beleidsinzichten thuis gezet. Iedereen is gebleven en ze hebben een pad kunnen afleggen. De mensen hebben hun krachten gegeven." Zij spreekt de hoop uit dat DNA hiermee binnen de overheid het goede voorbeeld heeft gegeven. "Het is een bewuste werkwijze geweest die mij niet altijd in dank is afgenomen. Het is waar ik achter sta en hoop dat het wordt voortgezet." Haar foto is vrijdag in de galerij opgenomen, van voorzitters van de volksvertegenwoordiging. Dit gebeurt na elke zittingsperiode als er een nieuwe voorzitter wordt gekozen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina