Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onderwijs past bevorderingsnormen aan

Onderwijs past bevorderingsnormen aan

27/06/2020 05:55 - Jason Pinas

Leerlingen die eindexamen en toets moeten maken mogen op 6 juli weer naar school. Begin augustus wordt dan hun kennis getest.

Leerlingen die eindexamen en toets moeten maken mogen op 6 juli weer naar school. Begin augustus wordt dan hun kennis getest. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Natasia Bennanon, directeur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC), heeft vrijdag tijdens de Covid-19-persconferentie aangegeven dat er een goed model is uitgewerkt om het onderwijsproces weer op te starten. Bepaald is dat toets- en examenleerlingen vanaf 6 juli weer de school moeten bezoeken.

Bij het model is er vooral rekening gehouden met de kwaliteit. "Als je de kwaliteit van het diploma wil waarborgen moet je tenminste de examenklassen in de gelegenheid stellen om met een examen af te ronden", onderstreepte de directeur. Bennanon zegt dat het ministerie speciaal voor dit jaar aangepaste bevorderingsnormen zal hanteren op de verschillende niveaus. Zo zullen alle leerlingen van de kleuterklassen gewoon doorstromen. Bij scholieren van leerjaar drie tot en met zeven zal overgang worden bepaald op basis van de kwartaalcijfers en wel het gemiddelde cijfer van het eerste en tweede kwartaal. Hetzelfde geldt voor de leerlingen van het Lager Beroepsonderwijs en mulo. Zij die nog inhaalrepetities moeten maken krijgen volgende week alsnog de gelegenheid daartoe.

Kinderen die niet voldoen aan de aangepaste normen, krijgen bij de start van het volgende schooljaar een herkansing. Bij gevallen waarbij leerlingen langduring afwezig waren door vooral ziekte, zal de schoolleiding samen met de inspectie een besluit nemen. Volgens de onderwijsdirecteur zullen op vos-niveau online alternatieve toetsvormen worden toegepast. "De inspectie is al met verschillende vaksecties bezig om na te gaan welke de alternatieve vormen zullen zijn, zodat ook deze leerlingen de gelegenheid krijgen om het tweede kwartaal adequaat af te ronden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina