Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Presidentskandidaat NDP niet uitgesloten'

'Presidentskandidaat NDP niet uitgesloten'

30/06/2020 09:58 - Ivan Cairo

De geestelijken spreken hun zegen uit over Chandrikapersad Santokhi, die maandag werd toegelaten tot DNA. Hij is door de VHP naar voren geschoven als presidentskandidaat en kan bij de verkiezing mogelijk een tegenstander krijgen.

De geestelijken spreken hun zegen uit over Chandrikapersad Santokhi, die maandag werd toegelaten tot DNA. Hij is door de VHP naar voren geschoven als presidentskandidaat en kan bij de verkiezing mogelijk een tegenstander krijgen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Hoewel de NDP maandag geen tegenkandidaten heeft gepresenteerd tijdens de verkiezing van een nieuwe voorzitter en vicevoorzitter van De Nationale Assemblee is het niet vanzelfsprekend dat hetzelfde het geval gaat zijn wanneer de president en vicepresident in het parlement worden gekozen. Ronnie Brunswijk (Abop) en Dew Sharman (VHP), voorgedragen door 33 parlementariërs van de VHP, Abop, NPS en PL, werden bij enkele kandidaatstelling gekozen als voorzitter en vicevoorzitter.

Hoewel maandag omwille van "efficiëntie" geen tegenkandidaten voor de topposities in DNA zijn gepresenteerd, wil dat niet zeggen dat automatisch dezelfde lijn zal worden gevolgd bij het kiezen van de president en vicepresident. Het stellen van kandidaten voor die functies is niet uitgesloten, zeggen André Misiekaba en Melvin Bouva van de NDP. "De politiek is dynamisch, maar tegelijkertijd moeten we een zekere consequente lijn volgen", aldus Bouva.

Hij voegt eraan toe dat naarmate de transitiegesprekken vorderen de NDP de koppen weer bij elkaar zal steken om de verdere strategieën te bespreken. Misiekaba zegt dat de politieke tegenstanders er altijd rekening mee moet houden dat tegenkandidaten gepresenteerd kunnen worden. Als de transitiegesprekken in goede sfeer doorgaan kan het zijn dat er geen tegenkandidaten voor het president- en vicepresidentchap worden gepresenteerd. Daarom sluit hij dit niet bij voorbaat uit.

Nu er een nieuwe regering aan de macht komt met de VHP aan de leiding zal die met de ondersteunende partijen de beloften die met de samenleving zijn gemaakt moeten nakomen, vindt Bouva. Hij kijkt vooral uit naar het omlaag brengen van de wisselkoers voor vreemde valuta zoals is beloofd. "De situatie is behoorlijk uitdagend en we zullen op geen enkele manier, geen enkele boycot gaan doen. We gaan juist kritisch ondersteunend zijn, omdat het gaat om het belang van Suriname".

Of er in dat licht bekeken altijd quorum zal worden verleend voor assembleevergaderingen kan Bouva niet van tevoren zeggen. Er liggen honderden DNA-vergaderingen in het verschiet, zegt hij. De opstelling van zijn fractie zal afhangen van de politieke ontwikkelingen van het moment. De NDP heeft zich de afgelopen tien jaar er steeds over beklaagd dat leden van de oppositie ondanks ze in het DNA-gebouw waren de presentielijsten niet tekenden zolang de coalitie de vereiste 26 aanwezige leden niet had om rechtsgeldig een parlementsvergadering te houden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina