Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Pluimveesector ademt weer nu lockdown is versoepeld

Pluimveesector ademt weer nu lockdown is versoepeld

01/07/2020 21:09 - Aidy Pinas-Agodeba

De pluimveesector heeft zich redelijk staande gehouden tijdens de totale lockdown.

De pluimveesector heeft zich redelijk staande gehouden tijdens de totale lockdown. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Ondanks de uitdagingen blijft de pluimveesector interessant, zegt Nemchand Kanhai, voorzitter van de Associatie Pluimveesector Suriname (APSS). Kip is volgens hem niet weg te denken op het menu van veel huishoudens, onder meer als goede eiwitbron.

Per week worden tussen de 180.000 en tweehonderdduizend kippen uitgebroed. "Dit is de lokale behoefte. De laatste weken hadden we iets minder, omdat je onzeker bent over de verkoop", zegt Kanhai. De coronamaatregelen van de afgelopen weken hebben ook invloed gehad op deze sector. Grote kwekers moesten het doen met de helft van het personeel. Kleine ondernemingen hadden hier minder last van, omdat het meestal familiebedrijven zijn.

Nu de strenge lockdown weer is versoepeld, verlopen productie en distributie die stagneerden, weer vlot. "We hebben ons hoofd boven water kunnen houden. Er was geen tekort en ook geen enorm overschot. Verder zijn er geen calamiteiten dus we mogen niet klagen."

De productie van kip is wel duurder geworden en dit is ook te merken aan de verkoopprijzen. De producenten komen er volgens Kanhai niet onderuit hun prijzen aan te passen, omdat sommige benodigdheden moeten worden ingevoerd. Voor US dollars zijn ze aangewezen op de vrijemarkt waar de koers hoog is.

De APSS-voorzitter verwacht dat de koers de komende tijd lager zal zijn dan weken geleden toen de US dollar zelfs voor SRD 18 werd verkocht. Er is nu sprake van enige stabiliteit. Hij verwacht dan ook dat de consumentenprijs zal dalen. Het prijsverschil van lokaal gekweekte kip met de geïmporteerde is niet noemenswaardig. Wel spelen in beide gevallen deviezen een rol.

Kanhai is tevreden dat de lokale producenten over de hele markt beschikken voor afzet van hele kippen. Dit komt onder meer door verhoging van de importheffing vorig jaar. Kipdelen worden nog wel veel geïmporteerd. Lokale kwekers doen er alles aan om hun aandeel op de markt niet te verliezen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina