Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Echte vrijheid

COMMENTAAR: Echte vrijheid

02/07/2020 12:00

COMMENTAAR: Echte vrijheid

 

WOENSDAG WERD DE afschaffing van de slavernij in 1863 herdacht. Dat gebeurde weliswaar op aangepaste schaal in verband met de coronacrisis, maar ook in de wetenschap dat veel nazaten van de slaven het heden ten dage ver hebben weten te schoppen. In menig boodschap die de afgelopen dagen werd uitgegeven, werd vooral de recente verkiezing van de marron Ronnie Brunswijk tot voorzitter van De Nationale Assemblee gememoreerd als nieuw hoogtepunt.

Dat is inderdaad historisch en bijzonder, al worden de nodige kanttekeningen geplaatst of hij - gezien zijn bezoedelde verleden - wel in aanmerking mocht komen voor die functie. Als zijn veroordeling bij verstek in Nederland wegens drugssmokkel al geen belemmering had moeten zijn, dan zou zijn indrukwekkende strafblad in eigen land, met name vanwege geweldsdelicten en een bankoverval, dat zeker moeten zijn. Vrijwel iedereen focust zich op zijn Nederlandse straf waarbij het gros het onzinverhaal gelooft dat het een politiek proces is, maar zijn Surinaamse misdaden worden gemakshalve vergeten. Nog los van het feit dat Brunswijk zich de afgelopen jaren flink heeft misdragen, zowel rond voetbalvelden als in De Nationale Assemblee.

Maar aangezien regeringen - met name die door de NPS werden geleid - in het verleden hebben nagelaten in de wet op te nemen dat politici van onbesproken gedrag moeten zijn, zitten we al jaren met de gebakken peren. Zo kon Desi Bouterse ongestoord president worden en Brunswijk nu parlementsvoorzitter (en straks misschien vicepresident). Dat is echt onbegrijpelijk. Het zou zeer worden gewaardeerd als andere coalitieleiders hem tot andere gedachten kunnen brengen. Maar veel hoop daarop is er niet, als wordt uitgegaan van het gemak waarmee men gezwicht is voor de druk om alle natuurlijke hulpbronnen onder het beheer van Abop te brengen, terwijl de belangrijke poten olie en gas al aan de NPS waren toegewezen.

Laten we in ieder geval wel hopen dat Brunswijk zijn taak serieus neemt en het hoogste college van staat niet laat verworden tot een instantie waar een parlementaire dictatuur in stand wordt gehouden, zoals dat de laatste jaren het geval was, waarbij de NDP-fractie met haar meerderheid op schoot van de regering-Bouterse zat en met alles braaf instemde in plaats van de regering te controleren. Als gevolg daarvan zitten we nu in de financiële en bestuurlijke ellende waar we de eerste jaren nog onder zullen lijden. Aan Brunswijk dus de taak om het anders te doen en DNA weer het respect van het volk terug te laten terugverdienen. Zodat de marrongemeenschap over een aantal jaren kan zeggen dat ze met recht trots is op de eerste voorzitter uit haar gelederen.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina