Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Voorlopig geen risico op sprinkhanenplaag in Suriname

Voorlopig geen risico op sprinkhanenplaag in Suriname

02/07/2020 20:02 - Merredith Bruce

Een man rent door een zwerm sprinkhanen in het bos niet ver van Enziu, Kitui county, ongeveer tweehonderd kilometer ten oosten van de Keniaanse hoofdstad  Nairobi.

Een man rent door een zwerm sprinkhanen in het bos niet ver van Enziu, Kitui county, ongeveer tweehonderd kilometer ten oosten van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Foto: BBC  

PARAMARIBO - De kans dat Suriname net als andere landen op het Zuid-Amerikaanse continent getroffen zal worden door een sprinkhanenplaag, is volgens bioloog en milieuactivist Erlan Sleur voorlopig heel erg klein. De insecten hebben zich inmiddels al over Paraguay en Argentinië verspreid.

Vanwege het risico dat ze ook Brazilië zouden kunnen bereiken, houden autoriteiten daar de situatie nauwlettend in de gaten en zijn boeren opgeroepen om alert te zijn. Door zijn gunstige klimaatomstandigheden heeft Suriname vooralsnog niets te vrezen, zegt Sleur in gesprek met de Ware Tijd. "Een sprinkhanenplaag krijg je vooral in savannegebied. We hebben hier wel savanne, maar het is een beetje te begroeid."

Hij merkt op dat plaatsen die getroffen worden door een sprinkhanenplaag doorgaans half woestijnachtige gebieden zijn die relatief droog zijn. "De eitjes van de sprinkhanen kunnen niet tegen veel vocht. Pas als de omstandigheden ideaal zijn, dus niet te vochtig, kunnen veel eitjes zich ontwikkelen en die kunnen uiteindelijk voor een zwerm sprinkhanen zorgen."

Echter, omstandigheden, zoals klimaatverandering in combinatie met ontbossing, maken volgens hem de kans dat ook Suriname in de toekomst kan worden getroffen door zo een insectenplaag groter. "Vooral in het Amazonegebied, waarin Suriname zich bevindt, gaat de ontbossing erg hard. We zien de vreselijke bosbranden en de droogtes die extremer worden." Hoe meer ontbossing, hoe groter de verstoring van de waterkringloop, hoe groter de kans op woestijnvorming.

In Paraguay en Argentinië hebben de insecten grote schade aangericht; landbouwaanplanten zijn vernield. Dat is ook gebeurd in diverse gebieden in Zuid-Afrika en Oost Azië waar de plaag twee maanden geleden begon. Door de vernielingen aan aanplanten is de voedselzekerheid in deze landen in gevaar gebracht. De FAO, Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, heeft gewaarschuwd voor hongersnood.

Prahlad Sewdien, voorzitter van de Federatie van Surinaamse Agrariërs, zegt net als Sleur dat Suriname vooralsnog niets hoeft te vrezen. "Als het Noord-Brazilië zou naderen of in de Amazone, kunnen we wel alarm slaan, maar het is nog een beetje te ver, dus er dreigt geen ramp", stelt hij.-.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina