Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VS: Bijna 53.000 coronabesmettingen in 24 uur

VS: Bijna 53.000 coronabesmettingen in 24 uur

02/07/2020 01:41

VS: Bijna 53.000 coronabesmettingen in 24 uur

In Atlanta worden burgers erop gewezen dat Covid-19 nog lang niet voorbij is. Voor de zoveelste dag in nog geen week breekt de VS het trieste dagrecord van coronabesmettingen. Foto: EPA  

BALTIMORE - Het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten (VS) is met een recordaantal van 52.898 toegenomen. Het is de grootste dagelijkse toename in de VS sinds de uitbraak van het virus. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Viroloog Anthony Fauci, de belangrijkste expert over infectieziekten in het land, waarschuwde eerder deze week al dat de cijfers zelfs snel zouden kunnen verdubbelen. "We gaan de verkeerde kant uit en hebben het duidelijk niet onder controle nu", zei hij.

Het is de zesde keer in een week dat er meer dan veertigduizend nieuwe gevallen werden genoteerd. De VS telt ondertussen 2,68 miljoen besmettingen. Het aantal doden als gevolg van Covid-19 is gestegen tot boven de 128.000. Een dag eerder werd het record ook al verbroken. Toen werden 47.000 nieuwe besmettingen geteld. Maar liefst acht staten meldden volgens de krant The New York Times recordcijfers: Alaska, Arizona, Californië, Georgia, Idaho, Oklahoma, South Carolina en Texas. Vooral Californië (7.800), Arizona (4.600) en Texas (6.800) lijken zwaar getroffen. In Arizona wordt in sommige ziekenhuizen zelfs medisch materiaal gerantsoeneerd.

Staten nemen ondertussen nieuwe maatregelen in een poging om het virus in te dammen. In Californië moeten grote delen van de staat weer op slot na een recordstijging van het aantal coronabesmettingen. De versoepelingen van de maatregelen worden teruggedraaid voor de inwoners van Los Angeles en omstreken en in achttien andere zwaar getroffen regio's. De nieuwe lockdown geldt minstens drie weken.  Zelfs staten die eerder gewag maakten van een verbetering van de situatie, zien hun cijfers weer omhoog gaan. Dat is in de Midwest het geval. Een database van The New York Timestoont dat het aantal nieuwe bevestigde coronagevallen met 80 procent gestegen is in amper twee weken tijd.

Het totale aantal besmettingen staat intussen op 2,68 miljoen. De dodentol zit op meer dan 128.000. En volgens Fauci zal het nog een pak erger worden. Dat vertelde hij in het Amerikaanse congres. Als de huidige uitbraken niet onder controle worden gebracht, kan het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen volgens hem nog verdubbelen, tot honderdduizend per dag. "We hebben het duidelijk niet helemaal onder controle op dit moment", zei Fauci in de senaat. "Ik maak me veel zorgen, omdat het heel erg kan worden." Volgens de viroloog kan de opmars van het virus in het zuiden en het westen van de VS "het hele land in gevaar brengen".

Fauci: "Ik kan geen accurate voorspelling maken, maar het zal bijzonder verontrustend zijn, dat kan ik je wel verzekeren. Als je een uitbraak hebt in een deel van het land, zijn ook andere delen kwetsbaar. Zelfs al gaat het daar op een bepaald moment de goede richting uit." Hij uitte al kritiek op staten die ondanks waarschuwingen hun economieën weer hebben opgestart terwijl het virus nog niet op zijn retour was. "Dat is vragen om een ramp", aldus Fauci, directeur van het Instituut voor Infectieziekten. Hij stelde dat de forse toename van het aantal coronabesmettingen in de VS grotendeels de schuld is van mensen die geen afstand van anderen houden en geen mondkapjes dragen.

De Amerikaanse president Donald Trump is daar één van. Hij heeft nu gezegd een mondkapje tegen corona te dragen als het "krap" wordt met andere mensen om hem heen. Hij was tot nu toe nauwelijks met een mondmasker in het openbaar te zien. Trump organiseerde onlangs een verkiezingsbijeenkomst met duizenden aanhangers, waarbij vrijwel niemand een kapje op had. Een poll van persbureau Reuters en marktonderzoekbedrijf Ipsos toont intussen dat de bezorgdheid van de Amerikanen over het coronavirus het hoogste niveau heeft bereikt in meer dan een maand. Zo'n 81 procent van de ondervraagden zegt "erg" of "enigszins" bezorgd te zijn over de pandemie.

De bezorgdheid groeit het meest onder leden van de Republikeinse partij van de president. Die waren tot nog toe meest kritisch over maatregelen zoals quarantaine en het dragen van mondmaskers. De epidemie lijkt ook een effect te hebben op de komende presidentsverkiezingen. Gevraagd naar wat de belangrijkste factor was bij het bepalen van zijn of haar stem, antwoordde 27 procent dat dit het plan is van de kandidaten om het coronavirus aan te pakken. Ongeveer 21 procent antwoordde dat het de plannen van de kandidaten zijn om jobs te creëren en de economie een boost te geven. Enkele weken geleden was dat nog omgekeerd.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden lijkt voorlopig een klein voordeel te hebben op dat vlak. Veertig procent van de ondervraagde Amerikanen vindt dat Trump de crisis goed heeft aangepakt, terwijl 56 procent vindt van niet. Ongeveer 41 procent denkt dat Biden het beter zou doen, 34 procent kiest voor Trump. Biden staat op dit moment ongeveer 8 procent voor in de polls. Vorige week was dat 10 procent. HLN.be

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina