Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • WHO: 'Elke dag ruim 160.000 nieuwe besmettingen'

WHO: 'Elke dag ruim 160.000 nieuwe besmettingen'

02/07/2020 03:03

Dokter Joseph Varon (r), die leiding geeft aan de Covid-19-unit van het United Memorial Medical Center in het noorden van Houston, ontfermt zich over patiënt Melequiades Cervantes.

Dokter Joseph Varon (r), die leiding geeft aan de Covid-19-unit van het United Memorial Medical Center in het noorden van Houston, ontfermt zich over patiënt Melequiades Cervantes. Foto: Los Angeles Times / Carolyn Cole  

WASHINGTON - De coronapandemie blijft wereldwijd hard toeslaan. Sinds een week lopen over de hele wereld dagelijks meer dan 160.000 mensen het nieuwe coronavirus op. Dat heeft directeur-generaal Tedros Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekendgemaakt. "Zestig procent van alle opgetekende gevallen van Covid-19 zijn de vorige maand gesignaleerd."

Sinds China eind december officieel het opduiken van de longziekte heeft gemeld, heeft corona intussen aan meer dan 512.000 mensen het leven gekost. Er raakten meer dan 10,5 miljoen mensen besmet, van wie minstens 5,3 miljoen als genezen gelden. "We zullen nooit nalaten om te zeggen dat de enige manier om uit de pandemie te raken een globale aanpak is", sprak Ghebreyesus tijdens een onlinepersconferentie. Hij deed opnieuw een oproep om algemene regels zoals social distancing en het dragen van een mondmasker als het nodig is, te eerbiedigen. Landen die de "globale aanpak" hebben toegepast zijn erin geslaagd de verspreiding van het virus te onderbreken, betoogde hij ook. De WHO waarschuwt landen om de coronacrisis vooral niet gefragmenteerd te proberen te bezweren. "We zijn bezorgd dat sommige landen niet alle tools die ze ter beschikking hebben inzetten en een versnipperde benadering kiezen", aldus de topman.

Immers, landen die niet veelomvattend zijn in hun reactie, hebben nog een "lange en harde weg voor zich". "Vind. Isoleer. Test en zorg voor elke case. Traceer en isoleer elk contact. Train en rust zorgverleners uit met wat ze nodig hebben. Help en leer gemeenschappen om zichzelf en anderen te bechermen", aldus de WHO-topman. "Dus niet testen alleen. Niet alleen social distancing. Niet alleen contactonderzoek. Niet alleen mondmaskers gebruiken... Doe het allemaal. Landen die een globale aanpak hebben aangenomen, hebben Covid-19 kunnen onderdrukken en levens gered", vervolgde Ghebreyesus, die er meteen aan toevoegde dat lokale heropflakkeringen te verwachten zijn bij een versoepeling van restricties. "Maar landen die kiezen voor een complete aanpak, zullen normaal gezien deze lokale uitbraken kunnen beheersen en het opnieuw invoeren van wijdverbreide beperkingen kunnen vermijden."

 "Eén van de lessen van deze pandemie is dat in welke situatie een land ook terechtkomt, een ommekeer mogelijk is. Het is nooit te laat." Ghebreyesus verwees specifiek naar de Europese landen Spanje en Italië om zijn punt kracht bij te zetten. "In maart waren Italië en Spanje hét epicentrum van de coronapandemie. Op de piek had Spanje bijna tienduizend nieuwe besmettingen per dag en Italië meer dan 6.500. Beide landen hebben hun epidemies onder controle gekregen, door een combinatie van leiderschap, nederigheid, een actieve medewerking van elk lid van de samenleving en het implementeren van een globale aanpak. Beide landen werden geconfronteerd met een angstaanjagende situatie, maar ze hebben die kunnen rechttrekken."

De Verenigde Staten zijn het zwaarst getroffen land ter wereld, met inmiddels 2.686.258 besmettingen en 128.062 sterfgevallen, zo blijkt donderdag op het dashboard van de gezaghebbende Johns Hopkins Universiteit. Qua infecties komt Brazilië na de VS met 1.448.753 gevallen, gevolgd door Rusland (653.479), India (604.641) en Groot-Brittannië (314.992). Brazilië staat met 60.632 sterfgevallen ook na de VS inzake dodelijke afloop van de besmetting. Daarna komen Groot-Brittannië (43.991), Italië (34.788) en Frankrijk (29.864). HLN.be

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina