Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Uitzondering bij testen politici op corona

Uitzondering bij testen politici op corona

04/07/2020 10:01 - Naomi Hoever

Veiligheidsdirecteur Danielle Veira (m) beweert dat er bij het testen op Covid-19, geen voorkeursbehandeling is voor politici. Dat werd later beaamd door Onderwijsminister Lilian Ferrier(r).

Veiligheidsdirecteur Danielle Veira (m) beweert dat er bij het testen op Covid-19, geen voorkeursbehandeling is voor politici. Dat werd later beaamd door Onderwijsminister Lilian Ferrier(r). Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “Bij het afnemen van swabs bij politici is er geen sprake van voorkeursbehandeling”, verzekert Daniëlle Veira, directeur van de Dienst Nationale Veiligheid. Ze bevestigt wel dat is afgeweken van de procedure om alleen personen te testen die verschijnselen vertonen. Er zijn namelijk politici getest zonder dat die symptomen hadden, terwijl de doorsnee burger wordt verteld dat die moet wachten totdat er waarneembare verschijnselen zijn.

Veira zei vrijdag op de Covid-19-persconferentie "dat er geen grappen kunnen worden gemaakt als de bestuurders van het land ziek zijn of als DNA-leden ziek worden". Zij voorziet een groot probleem, vandaar dat snel tot testen is overgegaan. Personen die vanaf 20 juni in contact zijn gekomen met besmette politici moeten dit via sms of WhatsApp doorgeven. Er moet worden vermeld met wie en wanneer het contact is geweest. Dit om mogelijke verspreiding te voorkomen.

De afgelopen dagen zijn vooraanstaande politici, onder wie DNA-voorzitter Ronnie Brunswijk, Gregory Rusland (NPS) en Salam Somohardjo (Pertjajah Luhur), positief getest op Covid-19. Het is nog niet bekend wie de bron van besmetting is en waar deze personen de besmetting hebben opgelopen. Een groot deel van de politieke leiders die positief zijn getest op het virus, was maandag in het parlementsgebouw bij de toelating van de nieuw gekozen leden. Daarna zijn Somohardjo, Brunswijk en Rusland positief getest.

Ook mensen met wie zij in direct contact zijn geweest zijn getest, onder wie Marinus Bee, Chandrikapersad Santokhi. Het resultaat bij hen is negatief. Ook president Desi Bouterse testte negatief. Zondag wordt het personeel van DNA getest. Veira zegt dat de politici die al getest zijn opnieuw een test zullen moeten ondergaan vóór de eerstvolgende assembleevergadering, die waarschijnlijk maandag wordt gehouden. Het betreft een huishoudelijke vergadering.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina