Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VS belooft Caricom noodsteun

VS belooft Caricom noodsteun

04/07/2020 05:50 - Ivan Cairo

VS belooft Caricom noodsteun

 

PARAMARIBO - De regering van de Verenigde Staten (VS) zal dringende humanitaire steun aan Caricom-landen geven bij het bestrijden van de gevolgen van de Covid-19-pandemie. Zo zullen ze hulpaanvragen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ondersteunen. Dat heeft terugtredend Caricom-voorzitter en premier van Barbados, Mia Mottley, vrijdag aan collega’s gezegd tijdens de jaarlijkse Caricom-top.

Door de coronacrisis is deze bijeenkomst, waaraan ook president Desi Bouterse heeft deelgenomen, gehouden via Zoom. Mottley droeg het voorzitterschap over aan premier Ralph Gonsalves van Sint Vincent en de Grenadines, die de landenorganisatie het komende half jaar zal leiden. De aftredende voorzitter bedankte Bouterse, dat hij haar had gevraagd in zijn plaats Caricom de afgelopen zes maanden te leiden, omdat hij het te druk zou hebben met de verkiezingen.

Mottley zei dat de coronacrisis ernstige economische tegenspoed gebracht en schade berokkend heeft in de regio. Er zijn brieven gestuurd naar ontelbare regeringsleiders in de wereld om door de ontstane situatie rekening te houden met de toegenomen schuldenlast van de regio. De landen hebben namelijk minder inkomsten, omdat de pandemie de toerismesector nagenoeg heeft stilgelegd. Tussen 40 en 50 procent van hun inkomsten is afhankelijk van de toerisme industrie. In combinatie met klimaatfactoren en weersomstandigheden zoals het aankomende orkaanseizoen, is het Caribisch Gebied nu nog kwestbaarder geworden, aldus de premier. De wereld is daarom gevraagd "ons niet te behandelen alsof we onzichtbaar zijn en te luisteren naar onze bijzondere omstandigheden".

Donderdag kreeg Mottley van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo en zijn collega van Financiën, Steven Mnuchin, een brief over samenwerking met Caricom en hoe de gevolgen van de coronacrisis af te zwakken en door te gaan. Ze stellen dat de VS een veelzijdig kader hebben ontwikkeld waarvan zij denken dat het de regio zal helpen om in de onmiddellijke humanitaire behoeften te voorzien. Dit geldt ook voor hulp bij herstel op lange termijn." Alvast is ondersteuning toegezegd aan de Bahama's en Barbados die voor hulp bij de Wereldbank hebben aangeklopt. In het licht van de coronapandemie is het verzoek dat er al twee jaar lag recentelijk opnieuw gedaan. De VS vindt dat deze twee landen gedurende deze periode een beroep moeten kunnen doen op geld van de Wereldbank. Evenzo is gesteld dat Amerika "op basis van inkomensclassificatie geen bezwaar zal maken tegen leningen van leden van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank om te helpen bij economisch herstel of gezondheidszorg".

Mottley informeerde haar collega's ook dat Amerika zijn invloed bij het IMF heeft aangewend voor 1,7 miljard US dollar aan nieuwe noodfinanciering voor Caribische landen. De Bahama's, Barbados, Dominica, Dominicaanse Republiek, Grenada, Haïti, Jamaica, Saint Lucia en Saint Vincent en de Grenadines hebben geprofiteerd van de noodfinanciering van het IMF om de humanitaire en economische gevolgen van de Covid-19-pandemie aan te pakken. Voor de armste landen in de regio heeft de VS het G20 en Paris Club Debt Service Suspension Initiative voorgeschoten. Vijf Caricom-lidstaten komen momenteel specifiek in aanmerking: Saint Lucia, Dominica, Grenada, Saint Vincent en de Grenadines en Haïti. Voor landen in de regio die niet in aanmerking komen voor deze schuldsanering, maar die te maken hebben met betalingsproblemen, zal de VS een verzoek voor herschikking van schulden via de Club van Parijs ondersteunen. Mottley moedigde lidlanden aan een programma voor economische hervorming te ontwikkelen dat door het IMF kan worden ondersteund en om samen met andere bilaterale schuldeisers en schuldeisers uit de particuliere sector een passende en vergelijkbare oplossing te zoeken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina