Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Artistieke sector verdient meer media-aandacht

Kunst- en cultuursector verdient meer media-aandacht

05/07/2020 10:03 - Tascha Aveloo

Kunst- en cultuursector verdient meer media-aandacht

 

PARAMARIBO - “Ik hoop dat het anders wordt bij de aankomende regering”, spreekt muziekgoeroe Kries Ramkhelawan de hoop uit. Hij heeft zich de afgelopen jaren eraan geërgerd dat de STVS als staatsmedium, die bekostigd wordt door belastinggelden, niet neutraal was en meer leek op een verlengstuk van de overheid.

Ramkhelawan gelooft sterk in de kracht van de media en de capaciteit die ze hebben om een positieve invloed uit te oefenen op de maatschappij en in het bijzonder op jongeren. "Ik merkte vaak dat ze belangrijk nieuws niet presenteerden of daar summier overgingen, maar ook dat lokale kunst- en cultuurevenementen niet werden verslagen. Verder lieten ze alleen de verdiensten van de regering zien of hetgeen goed ging. Durf te laten zien waar het fout gaat en wat je oplossing daarvoor is."

Volgens Ramkhelawan zou de staatsmedia meer aandacht moeten besteden aan de creatieve- en entertainmentsector, zodat waardering voor het eigene toeneemt. "Via de televisie kan je kinderen onder meer leren over cultuur, natievorming, kunst, muziek, schilderkunst en theater. Maar het aanbod is karig en dat vind ik jammer." Ook zijn er geen programma's, waarbij bands en artiesten live te horen zijn.

Ramkhelawan herinnert zich de STVS van de jaren zeventig en begin tachtig, die programma's zoals 'Kela Ki Puja' en andere, waaronder van Harold Braam, uitzond. "Kunnen we geen eigen soapserie schrijven met educatieve elementen? Onderwerpen zoals pesten en racisme kan je bespreekbaar maken en de kinderen leren om er anders mee om te gaan." Hij ziet het als een grote uitdaging voor de komende regering om de kunst- en cultuursector met creatief beleid in te zetten bij de economische groei van het land.

Volgens pianist en muziekmaker Sonny Khoeblal zou men inderdaad meer kunnen doen. "Hoewel ik al een tijdje geen televisie heb, ben ik ervan op de hoogte dat STVS met 'M'Manten Taki' en 'In the Spotlight' evenementen en shows aankondigt. Elk televisiestation zou over een producer moeten beschikken, die het creatieve proces leidt. Ik kan me voorstellen dat er wellicht gezocht moet worden naar sponsoring om een programma te kunnen maken, maar dat dit niet altijd lukt. Er zouden meer initiatieven genomen moeten worden om lokale producties op de beeldbuis te brengen."

Door alleen buitenlands content te vertonen, zal volgens hem de lokale film- en televisie-industrie niet hogerop komen. Verder zal er geïnvesteerd moeten worden in geavanceerder apparatuur. "Dat kan flink wat kosten, maar men kan alvast proberen met wat er is", stelt hij. STVS-directeur Steven Rodriquez zou meer willen. Echter, er zijn dingen die niet bekend zijn bij de samenleving als het gaat om de STVS. Het staatsmedium wordt niet gesubsidieerd en moet zelf de kosten zien te dekken. "Bij mijn aantreden, ruim drie jaar geleden, heb ik getracht om de personeelskosten te drukken door de vaste medewerkers over te laten hevelen naar de overheid. De andere lasten zoals water, licht, onderhoud, investering in nieuwe apparatuur en wagenpark moeten wij bekostigen." Deze inkomsten worden gegenereerd door het verkopen van zendtijd.

Rodriguez: "We hebben veel eigen producties gemaakt. Misschien niet veel betreffende kunst- en cultuureducatie, maar zeker meer in vergelijking tot andere stations." Als voorbeeld haalt hij 'M'MantenTaki' aan, die artiesten de gelegenheid biedt te praten over een door hun nieuw uitgebracht lied. Het maken van eigen programma's is duur. "Daarnaast moeten we jammer genoeg constateren dat bedrijven niet zo happig zijn op het sponsoren van lokale producties." Rodriquez hoopt samen met de komende regering te kunnen kijken naar wat er verbeterd en gemaakt kan worden aan lokale producties. Ideeën zijn er, maar financiën vaak niet.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina