Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aman Paghoe debuteert met ode aan Mohammed Rafi

Aman Paghoe debuteert met ode aan Mohammed Rafi

06/07/2020 21:52 - Tascha Aveloo

Aman Paghoe (r) treedt op tijdens de uitgave van zijn eerste cd, die een ode is aan de legendarische Indiase zanger Mohammed Rafi.

Aman Paghoe (r) treedt op tijdens de uitgave van zijn eerste cd, die een ode is aan de legendarische Indiase zanger Mohammed Rafi. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De ouders, enkele naaste familieleden en muziekvrienden zitten met inachtneming van de Covid 19-regels te genieten van live muziek op het sportterrein van muziekschool Saathi te Leidingen. Muziekdocent Kries Ramkhelawan en de ouders van de zestienjarige Aman Paghoe stralen van trots. "Ik wil mijn ouders bedanken voor het geloof dat ze hebben in mijn talent. En ook de goeroe omdat hij mij gedrild heeft. Alles wat ik nu kan op muzikaal gebied heb ik aan u te danken", zegt een emotionele Paghoe aan zijn goeroe.

Hij opent zijn miniconcert annex lancering van zijn eerste cd met een bhajan (religieus hindoelied) en start met een medley van liederen. "Ik heb wereldwijd nog nooit gehoord dat een jongen van zestien een ode heeft gebracht aan de legendarische Mohammed Rafi die een door God gegeven engelenstem had. En dat met een hele cd. Dat is uniek en we mogen daar zeer trots op zijn", stelt Ramkhelawan.

De cd 'A tribute to the legend' bevat elf nummers; rasechte klassiekers van Mohammed Rafi. Toen Paghoe ruim zes jaar gelden begon bij de Saathi-muziekschool, was hij een verlegen en rustige jongen. Maar onder de kundige leiding en aanmoediging van de muziekdocent kroop Paghoe uit zijn schulp. "Ik heb veel meer geleerd dan alleen goed zingen, articulatie en dergelijke. Ik ben van nature liever op mezelf en bemoei niet gemakkelijk met anderen. Maar de goeroe heeft me geleerd dat ik moet samenwerken, dat we als studenten met elkaar moeten bemoeien en elkaar moeten bemoedigen. Zo heb ik zelfs leren dansen", lacht hij verlegen.

Paghoe zong vaak en zelfs op feestjes van familie en op school. Daar zag Ramkhelawan hem een keer zingen voor een tante. Hij moedigde de moeder aan om de jongen op les te zetten. "Daar heb ik echt ontdekt dat zingen en muziek maken mijn passie zijn." Op de muziekschool heeft hij ook enkele instrumenten leren bespelen. "Wij allen hebben een talent. Maar Aman is net een diamant die steeds meer gaat shinen", meent zanger Ram Mathoera, die ook enkele nummers ten gehore bracht. "Ik geloof dat dit het prille begin is en dat we veel meer van Aman zullen horen in de toekomst."

Onder leiding van Ramkhelawan op het harmonium, Vyaas Kalloe op de dhol en Randy Bhaitali op de gitaar laat Phagoe enkele nummers van de cd horen. Het heeft bloed zweet en tranen gekost en bijna had Suriname nooit iets gehoord van dit geweldige talent. "Ik schakelde over van mijn hoge kinderstem naar een diepere mannenstem en het was echt moeilijk voor mij om dat aan te horen. Ik haalde bepaalde tonen niet meer. Het leek alsof ik plotseling de stem van iemand anders had, maar mijn goeroe heeft me door deze moeilijke tijd getrokken. We bleven oefenen en uiteindelijk heb ik mijn stem geaccepteerd en ik kan die nu prima beheersen."

Moeder Indra Paghoe is reuzetrots. "Ik heb de groei van Aman op de voet gevolgd en was bij elke oefening. Mijn zoon is heel gevoelig en de goeroe kan best streng zijn. Ik heb hem soms met tranen in de ogen zien zingen, maar hij heeft nooit gezegd dat hij niet meer wil gaan. Hij bleef gaan en de groei die we nu horen is het resultaat." Voor Aman is klassieke Indiase muziek de stijl die hem het meest raakt en waar hij ook het liefst naar luistert. "Ik luister zelden naar gewone moderne poku. Terwijl ik de klassieke muziek totaal niet kende toen ik pas op les was. Ik begreep niets van wat ze zongen maar ik heb leren houden van deze muziek."

Moeder Phaghoe legt uit dat ze als kind slecht was in Nederlands en daarom gepest werd op school. "Dus toen ik kinderen kreeg spraken we bijna geen Hindostaans. Het was daarom een hele omslag toen hij bij Saathi kwam en de uitspraak en de klanken moest aanleren. Hij leerde Hindi praten en leerde daardoor de betekenis van de liederen die hij moest zingen. Wat daardoor is hij gegroeid in zijn capaciteit om gevoel en emotie in zijn presentatie te leggen. Toen ik de cd voor het eerst hoorde heb ik gehuild bij sommige liederen." Na het miniconcert werd de cd aangeboden aan de gasten, een taart aangesneden en was het tijd om felicitaties te accepteren. Want die dag was ook de zestiende jaardag van Aman. "Wat een bijzondere verjaardag", zegt de jonge artiest.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina