Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Skeer

07/07/2020 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Skeer

Gerold Rozenblad  

De ellendigste situatie is wanneer je skeer bent, terwijl je wel geld op je rekening hebt. Het afgelopen weekend heb ik doorgebracht met precies SRD 22,50 op zak. Het helpt natuurlijk dat vrijwel elke winkel toegerust is met een POS apparaat, maar er zijn van die gevallen en plekken waar je nog steeds niet terecht bent als je geen cash hebt. Al een paar dagen wordt via groepsapps het probleem aangekaart en vragen mensen elkaar waar er nog een ‘machine’ is waar je een ‘kleinigheid’ kan pinnen. Gistermorgen zag ik getuige de lange rijen bij DSB-Bank dat ik zeker niet de enige was die skeer was. Uiteindelijk heb ik na enig rondrijden kunnen voorkomen dat ik in de rij moest staan om aan mijn eigen geld te komen.

De geruchtenmachine maakt overuren. En kijken we met een andere blik naar de mededeling van de banken dat je sinds kort slechts SRD 1.000 per keer kan pinnen. In het begin dacht ik nog dat het te maken had met het nadrukkelijk verzoek om meer giraal geldverkeer te doen plaatsvinden, maar ondertussen kijk ik en ik denk iedereen, er anders tegenaan. Wan sani no pluis. Kijk, dat ik slechts beperkt aan mijn US dollars kan komen vanwege de precaire situatie, daar kan ik nog begrip voor opbrengen. En dat je met die valutasoort in het kader van witwasserij en zo maar beter giraal bezig kan zijn, ook daar wil ik een luisterend oor voor hebben. Maar SRD's?

Ondertussen speelt het gedoe al ongeveer een week. Het jammerlijke van de zaak is dat bankmensen om een of andere reden altijd zwijgzaam zijn. Alsof er een soort omerta geheimhoudingsplicht is onder mensen die geld van anderen beheren. Je hoort niets. Want praten over geld is niet goed.Ook al is het andermans geld. Het brengt onrust, geloven ze. Dus trekken we van machine naar machine alsof we in deze COVID-tijd niet al voldoende uit ons normale doen zijn. En alsof brandstof plots zodanig in prijs is verlaagd dat we maar vreugde rondjes rijden. Je zal maar in een taxi zitten en denken even te pinnen om niet alleen je zaken af te handelen, maar ook die rit te betalen.

Het zou kunnen dat die bankmensen vinden dat mededelingen over de hoeveelheid geld in omloop maar gedaan moet worden door de Centrale Bank. Gelijk hebben ze. Maar wat totaal niet is uitgesloten is dat ook daar ze het drukker hebben met het opruimen van de burelen, dan nog beleid te maken tot de laatste dag zoals je van beleidsmakers zou verwachten. En als gevolg daarvan met het volk communiceren. Alsof niet beseft wordt dat tussen het opruimen door, een simpel communiqué wonderen kan doen. Nu moet ik ook nog langs de Waterkant gaan zitten om na te gaan of inderdaad zoals een tipgever zei, op 12 juli die boot aankomt. En ook nog hopen dat het alleen om vervangingsbiljetten gaat.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina