Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Santokhi en Brunswijk kandidaat president en vicepresident

Santokhi en Brunswijk kandidaat president en vicepresident

07/07/2020 08:01 - Ivan Cairo

Chandrikapersad Santokhi (VHP) en Ronnie Brunswijk (Abop) zijn officieel door coalitie voorgedragen voor de functie van president om vicepresident.

Chandrikapersad Santokhi (VHP) en Ronnie Brunswijk (Abop) zijn officieel door coalitie voorgedragen voor de functie van president om vicepresident. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Chandrikapersad Santokhi (VHP) en Ronnie Brunswijk (Abop) worden door de coalitie voorgedragen voor respectievelijk het presidentschap en vicepresidentschap. Dat hebben de parlementaire fracties van VHP, Abop, NPS en PL besloten. Naar de Ware Tijd verneemt worden Santokhi en Brunswijk door alle 33 kandidaten van de coalitie voorgedragen. Kandidaten voor de twee functies moeten volgens de wet door minstens zeven assembleeleden worden voorgedragen.

Het parlement heeft maandag in huishoudelijke vergadering besloten dat de verkiezingen van de nieuwe president en vicepresident op 13 juli worden gehouden. Kandidaten kunnen dinsdag en woensdag worden ingediend tussen acht uur 's morgens en drie uur 's middags. Vooralsnog is nog onduidelijk of de NDP met tegenkandidaten komt. De BEP had aangegeven eraan te zullen meewerken dat de president en vicepresident in het parlement gekozen kunnen worden om zo een eventuele gang naar de Verenigde Volksvergadering te voorkomen.

Indien de president en vicepresident op 13 juli worden gekozen, vindt hun inauguratie op 17 juli plaats. Het wordt vanwege corona, maar ook om kosten te besparen, naar verluidt een sobere plechtigheid, te beginnen met de beëdiging van de president en vicepresident, gevolgd door een toespraak van het nieuwe staatshoofd, defilé, benoeming en beëdiging van de nieuwe ministers en als sluitstuk de overdracht van de regeermacht. Intussen is er van dat proces al een tentatieve tijdlijn gemaakt.

Tijdens de huishoudelijke vergadering van het parlement maandag zijn de verschillende fracties ingericht en ook de vervangers van de vicevoorzitter aangewezen. De eerste vervanger van Dew Sharman (VHP) is Gregory Rusland (NPS), tweede is Harriët Ramdien (VHP) en derde Soerjani Mingoen-Karijomenawi (VHP). Abop en Pertjajah Luhur die vóór de verkiezingen in Wanica, Para, Commewijne, Nickerie en Coronie een lijstverbinding waren aangegaan, hebben besloten een gezamenlijke fractie te vormen. Samen hebben deze twee partijen tien zetels in De Nationale Assemblee.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina