Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Braziliaanse president gebruikt malariamiddel

Besmette Braziliaanse president gebruikt malariamiddel

08/07/2020 01:01 - Van onze redactie

Jair Bolsonaro beschreef het nieuwe coronavirus als "een griepje" maar is nu zelf besmet met Covid-19.

Jair Bolsonaro beschreef het nieuwe coronavirus als "een griepje" maar is nu zelf besmet met Covid-19. Foto: AFP  

BRASILIA - Zelfs nu hij besmet is met het nieuwe coronavirus blijft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro opzien baren. Hij maakte namelijk bekend dat hij onder meer het medicijn hydroxychloroquine, dat ook wordt gebruikt tegen malaria, inneemt. Echter, het gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine tegen corona is omstreden omdat de werking niet is bewezen. Ook kreeg hij azithromycine (een antibioticum) voorgeschreven.

Bolsonaro (65) maakte maandag zelf bekend dat hij positief is getest op corona. Hij zei evenwel niet ernstig ziek te zijn. In een live-interview met nieuwszender CNN Brasil deelde Bolsonaro mee zich "heel goed" te voelen en dat men zich geen zorgen hoeft te maken om hem. Hij werd eerder bekritiseerd omdat hij zei dat het nieuwe coronavirus slechts "een griepje" is. De dreiging van het virus heeft hij herhaaldelijk gebagatelliseerd.

Maandag had het staatshoofd voor het presidentieel paleis aan zijn aanhangers verteld dat hij het militair ziekenhuis in hoofdstad Brasilia had bezocht om zich te laten testen. Dit nadat lokale media hadden gemeld dat de president ziekteverschijnselen zou hebben. De krant O Globo meldde dat hij zaterdagavond begon te klagen over vermoeidheid en zondag onwel was geworden.

Volgens Bolsonaro is uit onderzoek in het ziekenhuis gebleken dat zijn longen 'schoon' zijn.  Brazilië is zwaar getroffen door het coronavirus: 1.668.589 geregistreerde besmettingen volgens het coronavirus resource center van Johns Hopkins University & Medicine in Baltimore. Het dodental staat op 66.741. Alleen de VS heeft heeft een hoger aantal besmettingen en sterfgevallen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat Zuid-Amerika het nieuwe epicentrum is geworden van het coronavirus. Binnen dat continent is Brazilië "het zwaarst getroffen", zei Mike Ryan van de WHO op een persconferentie. Volgens Arthur Virgilio Neto, de burgemeester van Manaus, een stad met ruim twee miljoen inwoners, is de 65-jarige Bolsonaro verantwoordelijk voor het hoog opgelopen dodental in Brazilië. "Treed af, zwijg en blijf thuis", brieste de burgervader in mei.

De laatste tijd bepleit Bolsonaro een snelle heropening van de economie van zijn land. In de miljoenenstad Rio de Janeiro zijn bijvoorbeeld al weer restaurants en bars geopend en gaan al veel mensen weer naar de strandpromenade op Copacabana. Ook dat komt Bolsonaro op forse kritiek te staan. Twee Braziliaanse ministers van Volksgezondheid namen al ontslag naar aanleiding van verschillen van inzicht met de president. Een aantal staten en steden heeft vanwege gebrek aan landelijke sturing zelf beschermingsmaatregelen genomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina