Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Macabere stoelendans

COLUMN: Macabere stoelendans

08/07/2020 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Macabere stoelendans

Ivan Cairo  

De uitslag van de verkiezingen die uiteindelijk zal resulteren in het aantreden van een nieuw regeerteam lijkt uit te monden in een ordinaire stoelendans, compleet met achterklap, stoten onder de gordel en blaka bal slaan. In sommige gevallen lijkt het zelfs een danse macabre. De mensen van Grun Dyari rollen letterlijk en figuurlijk met elkaar over straat om de stoel bij Onderwijs. In de VHP is er ook een ‘gevecht’ gaande, maar daar hoor je de klappen niet tot op straat.

Maar ook het bezetten van de stoel van de vicepresident gaat niet zonder gemopper en protest, nu parlementsvoorzitter Ronnie Brunswijk zijn zinnen ook op die pluche heeft gezet. Ik hoorde mensen opwerpen dat Brunswijk strafrechtelijke veroordelingen heeft in het buitenland en als Jungle Commandoleider verantwoordelijk is voor de dood van talrijke landgenoten. Ook het feit dat hij goudconcessies heeft, wat tegen de Grondwet indruist, wordt aangevoerd. Hij kan en mag dus geen vp worden. Dit hoorde ik uit de mond van sommige mensen die in 2010 de kritiek dat Desi Bouterse een buitenlandse strafvonnis heeft en door een Surinaamse rechtbank berecht werd voor meervoudige moord rigoreus van de tafel veegden. Nu is de tafel gedraaid en gelden dit soort zaken wél als obstakel voor Bravo. Hypocrieter kan niet.

Alleen al uit moreel-ethische overwegingen zouden geen van de twee genoemde politici in de voornoemde politieke functies benoemd zijn of worden, vind ik. Maar, dat ben ik. Ik ben geen politicus. In de politiek schijnen andere ethische waarden en normen te gelden. Als we als samenleving dit soort zaken niet meer willen, moeten we wat mij betreft gewoon keiharde wetten maken. Wie in Suriname of in het buitenland is veroordeeld voor strafbare feiten of ten tijde van de kandidaatstelling verdachte is in een strafzaak is niet benoem- of verkiesbaar voor geen enkele politiek-bestuurlijke functie. Iets in die trant. Dan hebben we deze discussie niet meer, bij geen enkele kandidaat. Dan hebben we voortaan uitsluitend brandschone mensen als kandidaat waar de kiezer uit kan kiezen.

Ik ben in ieder geval benieuwd wie in het nieuwe parlement de moed zal opbrengen om een initiatiefwet op dit stuk in te dienen. Maatschappelijke groepen zouden zich ook kunnen inzetten opdat deze wetgeving door het parlement wordt aangenomen. We benne benieuwd, want te midden van alle politieke dyugudyugu waart het coronavirus nog steeds rond en slaat nog elke dag toe en zelfs onder politici. Het was dan ook een mooi gebaar van Dilip en Bravo om op hun manier waardering uit te spreken voor de mensen in de frontlinie, de verpleegkundigen. Deze mensen verdienen elk gebaar van appreciatie, of het nu in de vorm is van een voertuig, huishoudelijke artikelen of een cheque.

Daarom kon ik de opmerking van één of andere figuur op sociale media dat 'onze helden uit Nederland' in de strijd tegen corona waren gearriveerd, toen vorige week enkele medische personen uit P'tata waren aangekomen, absoluut niet waarderen. Natuurlijk is elke hulp, in welke vorm dan ook, die we als land van buiten krijgen welkom, maar een grotere schoffering van onze eigen mensen die hier onder 'niet-ideale' omstandigheden dag en nacht ploeteren om geïnfecteerden er weer bovenop te krijgen, is ondenkbaar. Schaamteloos!

Zijn het de 'helden uit Nederland' die vanaf de eerste dag zieke mensen verpleegd hebben toen de ziekte hier opdook of zitten zij in het Covid-19-managementteam dat met de beschikbare middelen de situatie onder controle proberen te houden? Over een paar weken is je Nederlandse 'held' weg. Wie zal dan doorgaan om zich over onze coronapatiënten te ontfermen? Wanneer zullen we beginnen om eerst het eigene goed te waarderen en ook openlijk onze appreciatie daarvoor durven uit te spreken? Voor mij zijn de Srananman en anderen die vanaf het eerste corona-uur met gevaar voor eigen leven voor ons in de bres staan de echte helden. Niemand anders!

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina