Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Vertrouwen nodig

COMMENTAAR: Vertrouwen nodig

08/07/2020 12:00

COMMENTAAR: Vertrouwen nodig

 

STOELENDANS EN BENOEMINGEN op de valreep zijn in deze periode aan de orde van de dag. Ambtenaren draaien overuren om lastminutebenoemingen in orde te maken voor personen die direct gelieerd zijn aan de aftredende regering. Als één van de benoemingen wordt die van Melvin Bouva als beleidsadviseur genoemd bij Buitenlandse Zaken. Hij zegt er niets van te weten.

Afspraken tussen de gaande en de komende regering om geen verstrekkende besluiten te nemen in deze 'demissionaire' periode worden door de NDP genegeerd en ze zadelt het nieuwe team op met lastenverzwarende bevorderingen en toegekende financiële vergoedingen. De dooddoener van wijzen met de vinger naar voorgaande regeringen die hetzelfde gedaan hebben doet geen opgeld. Men moet juist leren uit fouten, in plaats van die op te stapelen. Het mag dan wel de politieke cultuur van Suriname zijn, maar het is fout, dus stop ermee.

Opvallend is ook de manier waarop de aankomende coalitie werkt. Iedereen probeert alvast een aantrekkelijke positie veilig te stellen voor wanneer de regering eenmaal in het zadel is geklommen. Ongevraagd dienen zich kandidaten aan voor allerlei functies, zoals minister. Dit leidt tot irritatie wat duidelijk blijkt uit de reacties op sociale media tegen de onvolwassenheid van politieke leiders. Terwijl aan de ene kant de nieuw gekozen coalitie de kiezers tot rust maant, wakkeren diezelfde leiders door hun daden en uitspraken onrust aan.

Kiezers hebben een duidelijke uitspraak gedaan, maar degenen die in die positie zijn gebracht weten niet op een verantwoordelijke wijze met de winst om te gaan en geven er een andere draai aan. Gevolg: vertrouwen van kiezers gaat plaats maken voor wantrouwen. Het is de vraag of de nieuwe leiders zich voldoende bewust zijn van de noden van het volk en de precaire financiële positie waarin het land verkeert.

Over het aangekondigde regeerprogramma is tot nu toe weinig bekend, terwijl iedereen benieuwd is naar hoe de NDP-puinhoop zal worden opgeruimd. Het zou deze week uitkomen en gehoopt mag worden dat het een realistisch document wordt, ontdaan van vaagheden en zweverige formuleringen. Stevige werkbare acties in een redelijk tijdsverloop uitgedrukt, en een indicatie waar het geld vandaan moet komen om de voornemens in de praktijk te brengen, moeten de hoop, die uit de verkiezingsuitslag blijkt, tot leven wekken.

Surinamers leven in grote onzekerheid en willen perspectieven. Ze hebben het vertrouwen gelegd in handen van een nieuw team in de verwachting dat het goed komt. Deze realiteit verdraagt zich niet met een onprofessionele aanpak van de vele vraagstukken maar op een beleid dat eenheid uitstraalt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina