Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Migranten dankbaar voor overlevingspakketten

Migranten dankbaar voor overlevingspakketten

08/07/2020 22:33 - Arjen Stikvoort

Migranten dankbaar voor overlevingspakketten

Migranten kregen dinsdag een overleveringspakket. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De situatie waarin Cubaanse, Venezolaanse en Dominicaanse vrouwen met kinderen op de arm en volwassen mannen verkeren is niet eenvoudig. De Stichting SulockdownNowtu heeft gisteren in samenwerking met Stichting Funlasu tweehonderd overlevingspakketten onder hen verdeeld. “Ik wist niet wat me overkwam toen ik werd benaderd door Tessa Sendar van Sulockdown Nowtu dat ook de Zuid-Amerikaanse gemeenschap een steuntje in de rug krijgt,” zegt Ana Ferrier, voorzitter van Funlasu, opgelucht tegen de Ware Tijd.

De mensen verkeren door het slechte economische situatie en door de aanhoudende coronavirus al maanden in ernstige financiële en humanitaire problemen. Ze hebben geen werk meer en sommigen kunnen ook de huur van hun woning niet meer opbrengen, zegt de voorzitter. "Ze hebben honger en hebben absoluut hulp nodig."

Sendar startte Sulockdown Nowtu samen met de komediant Roué Verveer (Go Fund Me: Deel met Suriname), Jessie Doorson, Meredith Essed (People Helping People) en Cynthia McLeod om de mensen die door de Covid-19-situatie zonder baan zitten in de informele sector een hart onder de riem te steken. Binnen 24 uur moesten de honderden Cubaanse, Venezolaanse en Dominicaanse families door Ferrier en medewerkers worden geïnformeerd over de distributie.

"Gelukkig hadden we hen al geregistreerd binnen ons platform Su-Noticia, dus konden we ze snel bereiken. Ik heb de mensen gezegd: neem tassen en extra sjouwkracht mee, want vrouwen en kinderen kunnen niet alles alleen tillen." Het pakket bestaat behalve uit etenswaren zoals rijst, bruine bonen, uien, aardappelen, fruit en eieren uit desinfectant en schoonmaakmiddelen.

De zwangere Ailyen Oramas Moisés staat met haar zoontje Erasmo Alejandro en haar vriend Luis Alexeis Duvalòn in de rij. "Ik ben blij dat we een pakket mogen ophalen", zegt de vrouw. "Ik heb veel buikpijn en maak me zorgen om mijn zwangerschap. Geld voor controle in het ziekenhuis hebben we niet."

Duvalòn: "We zijn zeker geholpen met het pakket, want sinds drie maanden hebben we geen werk en geen inkomen. Bij elke sollicitatie worden we afgewezen. De problemen zijn des te groter door de hoge koers. Wat moet je doen? Wij moeten blij zijn met alles dat we krijgen."

De mensen wachten geduldig in de schaduw op de tribune van het Monseigneur Aloysius Zichem Sportcomplex aan de Prins Hendrikstraat, terwijl groepjes van vijf worden opgeroepen. "We houden rekening met de coronamaatregelen, dragen mondmaskers en houden voldoende afstand. Veel medewerkers en vrijwilligers helpen vandaag mee."

Eén van hen, Pancho Samson is wel Surinamer, maar zijn moeder komt uit Peru. "Ik ben zeer begaan met de Zuid-Amerikaanse gemeenschap in het land. De mensen komen hier om te werken en veel van hen doen werk dat de doorsnee Surinamer niet wil doen. Bovendien krijgen ze hier niet de waardering die ze verdienen en dat vind ik vreselijk. Daarom ben ik blij met de ondersteuning."

De Cubaanse Aysha Melendez is met haar dochtertje Rivera gekomen. "We hebben het niet makkelijk. Geen inkomsten en geen werk meer, maar wel kinderbuikjes die gevoed moeten worden. We zijn zeker blij met dit pakket," zegt ze lachend als ze het voetbalterrein verlaat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina