Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Vertrouwen herstellen

COMMENTAAR: Vertrouwen herstellen

09/07/2020 12:00

COMMENTAAR: Vertrouwen herstellen

 

DE FINANCIËLE CHAOS die we als volk hebben geërfd van tien jaar bewind-Bouterse is veel groter dan werd aangenomen. De werkelijke omvang wordt waarschijnlijk pas de komende maanden duidelijk, als de nieuwe regering bij vooral het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname de zorgvuldig verstopte lijken uit de kast heeft weten te halen.

De chaos heeft in ieder geval nu tot het unieke gevolg geleid dat rekeninghouders al ruim een week hun eigen zuurverdiende SRD's niet uit een pinautomaat kunnen halen omdat de CBvS en de commerciële banken geen geld meer hebben. Dat is echt ongekend. Waar is al dat geld gebleven? Waarschijnlijk heeft de regering de afgelopen maanden zoveel geld uitgegeven aan pakketten en financiering van de covid-compensatiemaatregelen, dat nu echt de bodem van de put is bereikt. En laten die NDP-toppers niet weer met de fabel komen dat de lege pinautomaten een gevolg zijn van de coronacrisis, want dat gelooft niemand meer.

Het toch al tot een vriespunt gezonken vertrouwen in de commerciële banken wordt niet herstelddoor het angstvallige zwijgen van directeuren over de oorzaak van de tekorten. Van de nietszeggende verklaring van CBvS-governor Roemer "dat het cashverkeer toeneemt en de kringloop om weer te storten om diverse redenen stagneert", kopen we niet. Volgens hem komt er rond de achttiende van deze maand- vermoedelijk monetair gefinancierd - geld binnen en worden de automaten bijgevuld en kunnen mensen eindelijk beschikken over hun geld. Consumenten zullen waarschijnlijk overwegen hun geld weer thuis te bewaren om niet opnieuw het risico te lopen dat het bij de bank als sneeuw voor de zon verdwijnt.

In dit nieuwe dieptepunt van de banken valt het zwijgen van verantwoordelijk minister Gillmore Hoefdraad van Financiën natuurlijk op. Hij zou het volk moeten vertellen waarom de banken er zo'n zootje van hebben gemaakt. Maar waarschijnlijk is hij te druk met het verbergen van alle lijken op zijn ministerie voordat hij daar binnen afzienbare tijd zijn biezen moet pakken. Bovenal komt de regering-Santokhi er niet onder uit om het parlement alsnog het Openbaar Ministerie in staat te stellen Hoefdraad voor al zijn criminele daden te laten vervolgen, om zodoende het vertrouwen in de financiële autoriteiten weer een beetje terug te brengen. Als men dat om wat voor reden dan ook nalaat, geeft men een zwak signaal af dat weinig hoop voor de toekomst geeft. En dat politici mogen stelen wat ze willen, ze gaan toch altijd vrijuit. Aan Santokhi de opdracht om dit gedooggedrag te doorbreken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina