Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Fysiotherapie belangrijk bij coronarevalidatie

Fysiotherapie belangrijk bij revalidatie corona patiënten

09/07/2020 19:58 - Amanda Palis

Fysiotherapie belangrijk bij revalidatie corona patiënten

Fysiotherapeute Jessica de Vries (r) helpt een patiënt met een ademhalingsoefening. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij het revalidatieproces van mensen die genezen zijn verklaard van het nieuwe coronavirus. Dit stellen de fysiotherapeuten Marina Bersaoui en Jessica de Vries, die beiden gespecialiseerd zijn in revalidatie van long- en hartaandoeningen.

Volgens hen kunnen zich complicaties voordoen op lange termijn, indien patiënten die zwaar getroffen zijn door Covid-19 niet tijdig revalideren. "Je hoeft niet per se op de Intensive Care Unit (ICU) te hebben gelegen om negatieve langetermijneffecten te ontwikkelen. Patiënten die bijvoorbeeld lang in bed hebben moeten liggen verliezen hun conditie en spierkracht. Daarom speelt de fysiotherapeut een belangrijke rol in vroegtijdige revalidatie", zegt de Vries.

Andere complicaties kunnen bijvoorbeeld gevolgen op de lange termijn voor de longfunctie met ademhalingsproblemen zijn. "Afhankelijk van de complicaties worden ademhalingstechnieken en oefeningen gedaan met zo een patiënt. En daarvoor is de fysiotherapeut de aangewezen specialist. Er zijn voor Covid-19 nog geen harde of vaste wetenschappelijke bewijzen wat de mogelijke lange- of kortetermijneffecten van revalidatie kunnen zijn. Maar als wij kijken naar andere ziektebeelden die overeenkomen met Covid-19, zoals Sars, kunnen wij anticiperen op mogelijkheden en hiervoor alvast behandelingen klaar hebben", zegt Bersaoui.

De revalidatie resulteert in een verbeterd dagelijks functioneren en een betere kwaliteit van leven. Fysiotherapeuten worden volgens het tweetal niet voldoende betrokken bij de multidisciplinaire aanpak die hoort bij het revalidatieproces van Covid-19-patiënten. De Vries: "We hebben jammer genoeg nog geen Covid-19-cliënten kunnen begeleiden, omdat de verwijsstructuur beter in kaart moet worden gebracht. Vaak weet men niet wanneer er doorverwezen moet worden naar de fysiotherapeut. Bij IC- patiënten bijvoorbeeld zou het revalidatieproces met de fysiotherapeut al vóór ontslag moeten gebeuren."

Binnen de beroepsvereniging, Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie, is er daarom een werkgroep samengesteld, die zich buigt over de behandelrichtlijnen om duidelijkheid te geven wanneer er een indicatie is voor fysiotherapie bij de coronapatiënten, die herstellende zijn. Ook om de doorverwijzing naar de fysiotherapeut te verbeteren. "Wij hopen deze richtlijnen de komende week af te hebben en te presenteren aan het Covid-19-managementteam. Het herstelproces, kan, afhankelijk van complicaties, variëren van maanden tot eventueel een jaar. Dat betekent dat er ook gekeken moet worden naar de behandelingslimiet. Verzekerden hebben recht op tien fysiobehandelingen per jaar; die zullen dus bij lange na niet genoeg zijn voor volledig herstel van iemand die corona heeft gehad", zegt De Vries.

Naast de psycholoog kan een fysiotherapeut ingezet worden om Covid-19-patiënten die mogelijk psychotrauma's hebben opgelopen te helpen begeleiden. "Er zijn tal van relaxtechnieken die de fysiotherapeut hen kan aanleren, zodat zij beter kunnen omgaan met hun trauma", zegt De Vries. Bersaoui: "Hoe eerder het revalidatieproces gestart kan worden des te beter dat voor de patiënt is, die niet alleen weer de 'oude' moet worden, maar het is zeker ook, het voorkomen van een grotere druk op onze gezondheidssector. We moeten nu investeren in preventie en niet alleen naar het curatieve, de behandeling, kijken."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina