Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'COVID-19-wet' met een maand verlengd

'COVID-19-wet' met een maand verlengd

10/07/2020 19:46 - Ivan Cairo

'COVID-19-wet' met een maand verlengd

 

PARAMARIBO - De wet Uitzonderingstoestand COVID-19, de zogenoemde COVID-19-wet, is vrijdag door De Nationale Assemblee met een maand verlengd. Dat gebeurde in een spoed openbare vergadering, nadat het college zich in huishoudelijk verband daarover had gebogen. De verlenging is met algemene veertig stemmen goedgekeurd, waarbij zowel oppositie- als coalitieleden vóór hebben gestemd.

Het parlement heeft verder besloten dat in de verlenging de werking van de wet zal worden geëvalueerd. Ook moet er een ander presidentieel besluit gemaakt worden waarin op heldere wijze de coronaprotocollen voor de verschillende sectoren in de samenleving zijn vervat. Voorts is de regering meegegeven serieuzer naar de problematiek van de grens met Frans-Guyana en Brazilië te kijken. Uit deze landen komen nog steeds mensen illegaal het land binnen.

Parlementsleden hebben erop gewezen dat vanwege de ernstige situatie in de twee buurlanden deze nog altijd een serieuze bedreiging vormen voor Suriname wat betreft toename van de verspreiding van de ziekte. DNA-voorzitter Ronnie Brunswijk bedankte de regering en leden van het parlement voor hun bijdrage. De commissie van rapporteurs bestond uit Brunswijk als voorzitter en de leden Asiskumar Gajadien, Cheryl Dijksteel, Evert Karto, Gregory Rusland, Stephen Tsang, Ronnie Asabina, Dew Sharman en Jennifer Vreedzaam.

De wet Uitzonderingstoestand COVID-19 die de regering bepaalde bevoegdheden geeft in verband met de aanpak van de coronacrisis werd op 8 april voor de duur van drie maanden door De Nationale Assemblee goedgekeurd en vervolgens door de president afgekondigd. Tijdens de huishoudelijke vergadering van het parlement maandag was al hierover gesproken. Ook is in die vergadering een nieuwe parlementaire COVID-19-commissie benoemd. Deze heeft inmiddels overleg gevoerd met het Nationaal COVID-19-managementteam.

Donderdag stuurde Ashwin Adhin, vicepresident tevens voorzitter van het COVID-19-managentteam namens de regering een brief naar het parlement waarin het college werd gevraagd de wet te verlengen. Op grond van de wet hebben de autoriteiten een aantal vrijheidsbeperkende maatregelen afgekondigd en is een noodfonds van SRD 400 miljoen ingesteld om de kosten voor aanpak van de coronacrisis te financieren. Uit dit fonds zijn de afgelopen weken onder meer sociale uitkeringen verstrekt aan burgers die financieel te lijden hebben onder de crisis.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina