Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Binnenland niet goed voorbereid op explosieve toename coronavirus

Binnenland niet goed voorbereid op explosieve toename coronavirus

11/07/2020 05:50 - Jason Pinas

Binnenland niet goed voorbereid op explosieve toename coronavirus

Herman Jintie, directeur Medische Zending. Foto: covid-19.sr  

PARAMARIBO - Het binnenland is niet voorbereid op een explosieve toename van het nieuwe coronavirus. De Medische Zending (MZ) houdt de situatie wel nauwlettend in de gaten, maar volgens directeur Herman Jintie is nog niet alles in kannen en kruiken.

Op dit moment is zijn organisatie bezig locaties in kaart te brengen waar geavanceerde faciliteiten kunnen worden geplaatst om grote groepen ernstig zieke mensen op te vangen en goede zorg te bieden voordat ze worden overgebracht naar Paramaribo. "We hebben die situatie nog niet, maar ik hoop dat we binnenkort zo ver zijn om de zorg te garanderen." Jintie zegt dat Stoelmanseiland en Lawatabiki geschikt zijn voor soortgelijke faciliteiten.

Volgens hem zijn vooral de dorpen in het oosten een grote uitdaging maar tot nu toe wordt de situatie goed gemonitord. MZ richt zich meer op dorpsgemeenschappen en mobiele populaties van onder anderen goudzoekers. In de afgelopen periode heeft MZ verschillende missies uitgevoerd naar diverse dorpen en leefgemeenschappen. Daarbij zijn een aantal positieve gevallen geregistreerd en is er ook zorg geboden.

Hij noemt als voorbeeld de epidemiologische missie die is uitgevoerd in Antonio do Brinco. Dat gebied is volgens hem intussen goed onder controle. "De gevallen die er waren zijn niet veel ernstiger geworden. Er zijn wel mensen met milde verschijnselen geïdentificeerd in Antonio do Brinco en de omliggende dorpen. Het zijn geen ernstige gevallen", legt de directeur uit. Hij voegt eraan toe dat artsen van de Medische Zending ongeveer een week zijn gebleven om de situatie te bekijken en dat niemand uit dat gebied afgevoerd hoefde te worden.

Zaterdag vertrekt een grote missie naar Stoelmanseiland om het hele gebied af te kammen. Jintie zegt dat mede door de explosieve stijging in Frans-Guyana en de beweging van de mensen naar de verschillende dorpen, er met de Fransen is afgesproken dat de samenwerking met MZ hechter wordt. Doordat de rivier is afgesloten kunnen de diensten van de twee landen niet samen optrekken, maar er zal wel samen worden gewerkt. "Onze teams kunnen elkaar fysiek niet zien, maar we zullen met de digitale mogelijkheden elkaar proberen te voorzien van informatie."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina