Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Centrale Markt maandag weer open

Centrale Markt maandag weer open

11/07/2020 00:00 - Arjen Stikvoort

Enkele standhouders hadden zich vrijdagochtend verzameld om in protestmars te lopen naar de autoriteiten. Ze zagen daar uiteindelijk van af toen de marktleiding hen voorhield dat de Centrale Markt maandag weer open wordt gesteld.

Enkele standhouders hadden zich vrijdagochtend verzameld om in protestmars te lopen naar de autoriteiten. Ze zagen daar uiteindelijk van af toen de marktleiding hen voorhield dat de Centrale Markt maandag weer open wordt gesteld.  

PARAMARIBO - Marktkooplieden voelen zich in de steek gelaten. Ze worden gehoord door de marktmeester noch de overheid. Sinds 14 maart zitten ze - met een onderbreking van twee dagen - zonder inkomsten, omdat door de Covid-19-maatregelen de Centrale Markt gesloten is. Vrijdag verzamelden zij zich bij het pompgemaal aan de Waterkant, maar het geplande protest werd afgeblazen na de mededeling van marktmeester John Lecton dat de markt maandag weer opengaat.

De voorzitter van de Belangenorganisatie Centrale Markt Paramaribo, Lieuw Choy, neemt genoegen met de mededeling maar blijft boos omdat de verantwoordelijke instanties en de marktmeester lange tijd niets van zich hebben laten horen. Volgens hem waren de marktkooplui de eerste groep die werd getroffen door de coronamaatregelen in maart.

Hij noemt het onrechtvaardig dat ondanks dat de marktventers geen inkomen hebben zij gewoon hun standgeld moeten doorbetalen. Vanaf maart is dat totaal bijna SRD 1.500. "En een dag te laat betalen wordt bestraft met een boete van SRD 100. Vandaag zouden we na een oproep op Facebook in actie gaan. Prompt krijgen we zonet te horen dat de markt opengaat. Waarom kon dat - net zoals met andere bedrijven - niet veel eerder, zodat we konden verdienen?"

Basmat Ramperasad heeft al jaren haar kapsalon in de hal van de Centrale Markt. "Hoe kan ik mijn werk doen? Al mijn kappersspullen liggen binnen. Ik heb tot nu toe niets ontvangen vanuit het noodfonds en ook geen steunpakket. Registratie voor het noodfonds zou via de marktmeester gaan, maar van hem horen we niets."

Van Sirtdtie Bahadoer schijnt haar stand aan de ringweg van de Centrale Markt kapot te zijn. "Die moet eerst worden gemaakt, voordat wij kunnen schoonmaken en onze groenten weer kunnen verkopen." Norien Karijotaroeno is uitbater van een warung in de Centrale Markt. "Langs de weg mag ik niet verkopen. Daar is een vergunning voor nodig. Vier maanden verdienen we geen geld maar we moeten wel standkosten doorbetalen, maar waarvan?"

"Ik vind het een zegen dat jullie hier staan en opkomen voor jullie belangen. Als dat netjes en ordelijk gebeurt heb ik geen probleem. Ik heb diep respect voor jullie, hardwerkende mensen." Marktmeester John lecton sprak de teleurgestelde marktkooplieden toe, maar verschuilt zich achter de mededeling dat hij louter handelt op instructie van zijn superieuren.

Eerder opengaan van de markt zat er volgens hem niet in. "Pas donderdagavond kreeg ik groen licht van directeur Daniëlle Veira van het Directoraat Nationale Veiligheid en districtscommissaris Mike Nerkust. Ik roep jullie op om zaterdag te komen schoonmaken en maandag met mond- en neusbedekking en handgel met uw handelswaar te komen."

Lecton wil alle oude vergunningen nog voordat de nieuwe regering aantreedt verlengen. Stands die kapot zijn worden gerepareerd, want elke standhouder heeft recht op een goede plek. Zijn aankondiging dat het standgeld over de periode waarin niet verkocht is, zal worden kwijtgescholden bracht verademing onder de marktventers.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina