Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Covid-19: Vakbeweging blijft waakzaam

Covid-19: Vakbeweging blijft waakzaam

12/07/2020 21:40 - Aidy Pinas-Agodeba

Covid-19: Vakbeweging blijft waakzaam

 

PARAMARIBO - De vakbeweging volgt de ontwikkeling rondom het nieuwe coronavirus niet uitsluitend van op een afstand. “Je wordt niet erbij betrokken, je bent er onderdeel van. Vooral de vakbonden die actief zijn in diverse sectoren”, zegt C-47 voorzitter Robby Berenstein.

De vakbeweging is er in de eerste plaats om de belangen van werknemers te behartigen. In de voorbije maanden is ze vooral alert geweest, omdat door de Covid-19-situatie werkgevers ongewilde beslissingen hebben moeten nemen. "Jammer is het dat sommige van hen denken dat ze bepaalde besluiten alleen kunnen nemen, terwijl dat in overleg moet. Het gaat uiteindelijk om de bescherming van de gezondheid van Surinamers in het algemeen, maar in het bijzonder werknemers."

Volgens Berenstein is ook de vakbeweging geconfronteerd met negatieve effecten van Covid-19: van bedrijven die geen inkomen hebben en als gevolg daarvan moeten saneren tot het terugbrengen van voorzieningen. "We hebben nog geen massaontslag gehad, maar er zijn wel mensen wiens arbeidsovereenkomst niet is verlengd." Hij onderstreept dat in het kader van collectieve verantwoordelijkheid werkgevers en werknemers rekening met elkaar moeten houden. Werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen en serieus omgaan met afspraken. Men moet volgens hem een evenwicht weten te vinden tussen goede productie en zoveel mogelijk voorkomen dat arbeiders hun baan verliezen.

Zijn collega Imro Edam vindt bewustwording heel belangrijk. In het begin was hij angstig voor besmetting met het coronavirus, "maar je moet uiteindelijk ermee leren leven en een andere standaard voor jezelf stellen en werken aan je immuunsysteem". In het 's Lands Hospitaal heeft de vakbond, waarvan hij voorzitter is, eraan bijgedragen dat medewerkers begeleid zijn, waardoor de angst ook minder is. Hij onderstreept dat het overwinnen van angst voor de ziekte, naast bewustwording,belangrijk is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina