Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Covid-19-vermisten' worden opgespoord

'Vermiste' Covid-19-patiënten worden opgespoord

12/07/2020 00:00 - Van onze redactie

Daniëlle Veira legde uit dat vanwege medisch ethische gronden er nog niet tot publicatie van de namen van de tien vermiste Covid-19-patiënten zal worden overgegaan.

Daniëlle Veira legde uit dat vanwege medisch ethische gronden er nog niet tot publicatie van de namen van de tien vermiste Covid-19-patiënten zal worden overgegaan. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Hoewel tien mensen die positief zijn getest zich 'onvindbaar' houden voor het nationaal Covid-19-managementteam en het vermoeden bestaat dat ze zelfs niet meer in Suriname zijn, wordt het onderzoek naar hen niet gestopt. Hun namen publiceren in bijvoorbeeld de kranten behoort vooralsnog niet tot de opties.

De tien mensen worden op de officiële Covid-19-website aangeduid als LTFU: Lost to Follow-up. Het gaat - zegt Daniëlle Veira, directeur Nationale Veiligheid - "om burgers die positief zijn getest die wij niet kunnen vinden en die ook niet zijn komen opdagen". De suggestie om hun gegevens bekend te maken in de media, zodat de samenleving kan helpen de mensen te achterhalen, wordt niet uitgevoerd.

Veira zei vrijdag tijdens de reguliere Covid-19-persconferentie dat het "gemakkelijk" lijkt om aan te geven 'zet de namen in de krant'. Echter, het medische veld houdt nog rekening met de medische ethiek om de namen niet bekend te maken. "Ook bestaat een groot vermoeden dat deze personen niet meer in Suriname zijn. Maar het onderzoek gaat onverkort verder", stelde ze gerust.

Veira benadrukte dat het bekendmaken van de namen van de tien personen een kwestie is van ethiek. "Het is een kwestie die men hoog houdt, maar deze zaak wordt verder besproken; hoe om te gaan hiermee." Op de Covid-19-website werd woensdag de term 'LTFU' toegevoegd. "Een groep Covid-19 positief geteste patiënten is niet te bereiken voordat ze genezen kunnen worden verklaard van dit virus", werd uitgelegd.

Het niet kunnen traceren van de tien personen heeft verschillende redenen. "Het komt voor dat patiënten niet te vinden zijn op het opgegeven adres na het hebben afgestaan van een swab. Verder kan vertrek naar het buitenland, met of zonder het melden van de gezondheidsautoriteiten, één van de redenen zijn voor het niet kunnen bereiken van mensen", stond in de uitleg op de website. Voor een juiste weergave is besloten deze groep af te trekken van het aantal actieve gevallen en onder te brengen als 'LTFU'.

Nadat er zaterdag tot de late middag drie nieuwe besmettingsgevallen waren gemeld, zijn er in de avonduren twaalf nieuwe positieve tests geregistreerd. Dat betekent dat er zaterdag vijftien nieuwe Covid-19-patiënten zijn bijgekomen in Suriname, het laagste aantal in zeven dagen.

Op 4 juli werden 'slechts' vier besmettingen gemeld. Op die dag overleed ook een veertiende persoon aan het nieuwe coronavirus. In de periode daarna kwamen er dagelijks minimaal twintig gevallen bij, waarbij op 8 en 9 juli zelf de dertig werd gepasseerd. Ook klom het aantal doden in dezelfde tijdspanne met vier.

Sinds het eerste geval op 13 maart staat het aantal besmettingen nu op 741, inclusief 228 active cases. Genezen verklaard zijn 495 burgers. Aan de andere kant is er nu een vijfde persoon opgenomen op de intensive care unit. De cijfers van mensen in quarantaine (166) en lost to follow-up (10) bleven identiek in vergelijking met de eerste aanpassing.

 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina