Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BREAKING: Suriname default op Afobakadamlening

BREAKING: Suriname default op Afobakadamlening

13/07/2020 18:33 - Ivan Cairo

BREAKING: Suriname default op Afobakadamlening

 

PARAMARIBO - Fitch Ratings heeft Surinames kredietwaardigheid maandag verder omlaag gebracht van ‘C’ naar ‘RD’(restrictive default). De kredietwaardigheid wat betreft de Oppenheimer-obligatielening die in 2023 verstrijkt is gebracht van ‘C’ naar ‘D’, default. Dit is de laagste kredietscore die Suriname ooit heeft gekregen.

Met voornoemde lening werden door de regering achterstallige stroomrekeningen bij Alcoa betaald om de Afobakastuwdam te kunnen overnemen. De afwaardering volgt op de overeenstemming die is bereikt met obligatiehouders om een nieuw aflossingsschema overeen te komen, daar Suriname momenteel niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

Fitch is van oordeel dat een wezenlijke wijziging van de voorwaarden van de originele betalingsafspraken is overeengekomen om een traditionele situatie van wanbetaling te voorkomen bij het verstrijken van de uitstelperiode op 10 juli. Dit komt neer op een herstructurering van de schulden en een situatie van wanbetaling volgens de door Fitch gehanteerde criteria.

Met de aanpassing van de overeenkomst is de aflossing van  US 15 miljoen dollar van de hoofdsom van de obligaties die in 2023 vervallen verschoven naar 30 december dit jaar, gevolgd door zes halfjaarlijkse termijnen van US 18,3 miljoen dollar. Oorspronkelijk moesten de obligaties vanaf 30 juni worden afgeschreven via een aflossing van van US 15,6 miljoen dollar op de hoofdsom.

Fitch bevestigt de 'CC'-rating op de US 550 miljoen dollar obligatilening die in 2026 verstrijkt. De volgende couponbetaling bij deze lening is op 26 oktober dit jaar. De afgelopen maanden en tot vorige week nog hebben de drie belangrijkste ratingsbureaus Fitch Ratings, Standard & Poor's en Moody's de kredietwaardigheid van Suriname steeds omlaag gebracht naarmate de financieel-economische situatie in het land verslechterde.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina