Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Politiek Entanglement

COLUMN: Politiek Entanglement

13/07/2020 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Politiek Entanglement

Giwani Zeggen  

Het beste voor Suriname zou zijn als Ronnie Brunswijk geen vicepresident wordt. Dat heeft te maken met zijn verleden. Afgezien daarvan, vraag ik mij oprecht af of hij geschikt is om vicepresident te zijn in een tijd van crisis. Bij mij speelt het feit dat hij marron is op geen enkele manier mee. Bovendien, iedereen die mij kent weet dat ik weiger te denken in termen van etniciteit. Echter, ik zal ook de eerste zijn om te erkennen dat er nog steeds landgenoten zijn die dat wél doen en alleen om die reden Brunswijk liever niet als vicepresident zien, maar zijn verleden als argument gebruiken.

Ook de kritiek over concessies en zakelijke belangen die de aankomende vicepresident heeft, vind ik maar gezochte argumenten. Of het komt van mensen die bang zijn om te zeggen dat ze vinden dat Brunswijk niet de kennis en kunde heeft voor de baan of ze willen gewoon geen marron zien op de stoel. De geschiedenis ligt daar. In 2010 was Robert Ameerali kandidaat voor het vicepresidentschap. En we kunnen nou niet zeggen dat de man geen zakelijke belangen had en nog altijd heeft. Was het toen geen probleem dan?

Van de coalitiepartners verwachtte ik ook geen beroep op Brunswijk om af te zien van de functie, vanwege zijn verleden, met name het drugsvonnis in het buitenland en zijn betrokkenheid in de Binnenlandse Oorlog. De Abop niet, omdat ze hun eigen leider niet gaan afvallen en bovendien in 2010 kozen voor Desi Bouterse. Die heeft ook een drugsvonnis in het buitenland en was toen verdachte in het 8 Decemberstrafproces.

Van Pertjajah Luhur, in politieke zin bij de Abop aan de beademing, verwachtte ik ook geen tegenstand. Niet in de eerste plaats omdat ze in 2010 ook meestemden voor Bouterse, maar omdat een plek in de oppositie het definitieve einde betekent van Paul en Bronto Somohardjo in de politiek.

En hoe zit het met de VHP en Chan Santokhi, vraagt u zich dan af? Anders dan de aankomende president wil ik wél terugkijken. Naar het recente verleden: 2015 om precies te zijn. De toenmalige coalitie kwam een paar stemmen tekort om de president en vicepresident in het parlement te kiezen. 'Wij', ook ondergetekende, vonden toen dat in 's landsbelang de oppositie moest meewerken aan de verkiezing in De Nationale Assemblee. Om het land het geld dat een Verenigde Volksvergadering zou kosten te besparen. Immers, we zaten al dik in een financieel-economische crisis. Hoe principieel waren we toen dan?

Woog het organiseren van een VVV destijds dan zwaarder dan onze principiële bezwaren tegen Bouterse? Het is geen verwijt naar 'ons' allen. Ik constateer slechts en stel aan mezelf, maar ook aan u, een gewetensvraag. Is het dan eerlijk om Brunswijk nu vanwege zijn verleden principieel te weigeren? Terwijl wij nog maar vijf jaar geleden principieel vonden dat de VHP geen tegenkandidaten moest presenteren. Dat zou volgens 'ons' getuigen van constructieve oppositie en het voorop stellen van het algemeen Surinaams belang in plaats van het politieke VHP-belang.

Ook de NPS vond het destijds oké om de president bij acclamatie te kiezen, hoewel Etnel als een soort vorm van protest niet in de zaal was. De totale politiek en grote delen van de samenleving, ook ik, legden zich in 2015 neer bij de keuze van de NDP en Bouterse zelf. Het zou dus hypocriet zijn om nu te volharden in een standpunt dat Brunswijk geen vicepresident mág worden.

Of hij het zou moeten willen? Nee, ik denk het niet. Zoals ik ook van Bouterse vond dat hij het niet zou moeten willen. Bouterse wilde toen en Brunswijk nu ook. Het zij zo! Maar er is hoop. Het einde is in zicht. Brunswijk is de laatste van de hoofdrolspelers uit de jaren tachtig die nog een voorhoederol heeft in de politiek. Ik beschouw het als de Surinaamse democratie in een politiek 'entanglement' met de jaren tachtig!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina