Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Franse ambassade schenkt 280 pakketten

Franse ambassade schenkt inheemsen voedsel en basisgoederen

13/07/2020 15:34 - Amanda Palis

Enkele pakken rijst zijn gesorteerd in een kamp, voordat ze worden verdeeld onder dorpelingen.

Enkele pakken rijst zijn gesorteerd in een kamp, voordat ze worden verdeeld onder dorpelingen. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het geld dat de Fransen traditiegetrouw vrijmaken voor de viering van hun nationale feestdag op 14 juli wordt dit jaar gebruikt voor ondersteuning in het kader van Covid-19. De Dag van de val van de gevangenis Bastille, tevens het begin van de Franse Revolutie, herinnert volgens ambassadeur Antoine Joly aan vrijheid, gelijkheid en broederschap.

In verband met de coronapandemie wordt deze feestdag dit jaar niet gevierd. "Om de vriendschappelijke relatie tussen Suriname en Frankrijk verder te versterken, is besloten het budget te gebruiken voor de inheemse gemeenschappen", zegt Joly in gesprek met de Ware Tijd. Er zullen ongeveer 280 pakketten met voedsel en andere basisbenodigdheden, zoals mondkapjes en zeep, worden verdeeld onder inheemsen. Vrijdag is de eerste lading per vliegtuig aangekomen in Kwamalasamutu.

Het project wordt met het Amazon Conservation Team Suriname (ACT) uitgevoerd. Joly: "Onze hulp is vooral gericht op de inheemse dorpen die grenzen aan Frans-Guyana waarmee wij al samenwerken." Er is voor ACT-Suriname gekozen, omdat het structuren en communicatielijnen met de gemeenschappen heeft. Deze organisatie is al sinds maart, toen de coronacrisis begon, bezig met hulp aan de inheemse gemeenschappen in het binnenland en de Matawai-gemeenschap in centraal Suriname.

De combinatie corona en overstromingen van de kostgronden leidt tot voedseltekort. "In verband met Covid-19 hebben wij onder meer voedsel en medische benodigdheden voor de inheemse gemeenschappen langs de Tapanahonyrivier geschonken", vertelt Romano Jalimsingh van ACT-Suriname. "Om ons project voort te zetten heeft de Franse ambassade contact met ons opgenomen voor samenwerking." ACT-Suriname heeft een lijst van benodigdheden samengesteld, waarna de ambassade het geld beschikbaar heeft gesteld.

Het Covid-19-programma van ACT-Suriname richt zich onder meer op gezondheid, voedselveiligheid en voedselonafhankelijkheid van de gemeenschappen. "Er zijn nog een aantal dorpen verstoken van voeding. ACT-Suriname probeert zo goed als mogelijk hierin te voorzien. De voorraad moet voor ongeveer een maand voldoende zijn", vertelt Jalimsingh. De Medische Zending, die zich richt op het binnenland, kreeg van de organisatie thermometers. ACT-Suriname heeft ook communicatiemateriaal ontwikkeld zoals posters in de talen die gesproken worden in het binnenland. Ze werkt ook samen met Stichting Molukot die een podcast met informatie over Covid-19 binnen haar eigen kanalen heeft gedistribueerd.

Jalimsingh: "Er zijn projecten geschreven hoe wij de gemeenschappen kunnen helpen. De mensen zijn vooral in noodsituaties als deze, afhankelijk van voedsel dat ingevlogen moet worden en dat willen we zoveel mogelijk voorkomen." Het streven is hen voor voedsel onafhankelijk te maken, maar daar is nog het één en ander voor te doen op de lange termijn. Een project in dit verband wordt het zoeken naar eetbare paddenstoelen. "Maar het zal even duren om dit goed uit te voeren."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina