Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Marktventers weer aan de slag

Marktventers weer aan de slag

13/07/2020 05:50 - Arjen Stikvoort

Ineke Bisschop was zaterdag op de markt voor de schoonmaak.

Ineke Bisschop was zaterdag op de markt voor de schoonmaak. Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - Maandag gaat de Centrale Markt na bijna vier maanden sluiting weer open voor iedereen in het nieuwe normaal: verplichte neus- en mondbedekking en social distancing. De standhouders hebben in het weekend hun verkoopstands opgeknapt en schoongemaakt.

Geld verdienen om te overleven wint het van de Covid-19-angst om brodeloos thuis te blijven. "Mijn stand is schoon. Maandag kan ik weer groenten en vruchten verkopen", zegt Veronica Soerodikromo met een tevreden gevoel en met haar emmer en schoonmaakspullen in de hand.

Ze heeft maandenlang niets verdiend. De vrouw staat geregistreerd bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting voor noodhulp maar heeft nog geen cent gezien. "Hoe lang hou je dat vol? We moeten nu extra goed op onze gezondheid letten, maar geld voor brood zal verdiend moeten worden. Ik hoop dat mijn klanten terugkomen."

Haar collega Louise Tirtawi verkoopt sinds jaar en dag chips en snacks op de markt, maar zij kan vandaag nog niet aan de slag. "Ik heb voorbereidingstijd nodig om te bakken. Woensdag is mijn eerste dag." Ze vreest wel dat de klandizie wegblijft omdat de bussen nog niet rijden.

De 58- jarige Ineke Bisschop vond de vrije Covid-19-maanden niet erg. "We zaten wel gedwongen thuis, maar ik kwam tot rust en liet me verzorgen door mijn negen kinderen: beetje eten, luieren, weer eten. Het beviel me goed."

Ze zal de situatie op de markt eerst gadeslaan voordat zij weer begint met de verkoop van culturele spullen zoals hoofddoeken, kleding en sieraden. Zij komt er rond voor uit: "Ik ben bang voor het coronavirus." Aan de andere kant heeft ze vertrouwen. "Ik heb het tot nu toe overleefd en zal het overleven."

Marktmeester John Lecton verwacht dat met het aantreden van de nieuwe regering hij plaats zal moeten maken. Hij kijkt terug op een roerige, maar productieve periode en is tevreden te hebben mogen bijdragen om de Centrale Markt naar een hoger plan te tillen. "Marktmeester is een politieke functie. Er zal een wisseling van de wacht komen."

Hij weet niet wie hem zal opvolgen, maar hoopt dat de markt niet weer in verval zal geraken, zoals eerder gebeurde. "De Centrale Markt was een dump, er was veel achterstallig onderhoud. Wij zijn constant bezig geweest: schilderen, nieuwe stands en units maken, toiletten bijbouwen, elektra vernieuwen, ga zo maar door."

Lecton heeft een boodschap voor zijn opvolger: "Probeer de markt weer aantrekkelijk en concurrerend te maken. Nu is de markt soms duurder dan de Chinees op de hoek en dat zou niet moeten."

De Centrale Markt bedruipt zichzelf, zegt hij trots. "In de 3,5 jaar die ik hier ben, heb ik SRD 7 miljoen voor het districtscommissariaat gestort. De markt maakt dus geld. Ik hoop dat die verdiensten zullen blijven. Ik hoop dat de nieuwe regering, die in mijn ogen eerder voor een importeconomie gaat dan voor ontwikkeling, deze trend voortzet."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina