Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Afobakadamlening maakt Suriname tot wanbetaler

Afobakadamlening maakt Suriname tot wanbetaler

14/07/2020 15:56 - Ivan Cairo

Een historisch moment voor Suriname! Dat schreef het NII op 31 december 2019 toen de Afobaka-stuwdam officieel in handen kwam van Suriname. Financiënminister Gillmore Hoefdraad bracht daarop een toast uit met NH-minister Sergio Akiemboto, Suralco-directeur Ruben Halfhuid, Dilip Sardjoe, voorzitter van de commissie en juriste Faranaaz Alibaks.

Een historisch moment voor Suriname! Dat schreef het NII op 31 december 2019 toen de Afobaka-stuwdam officieel in handen kwam van Suriname. Financiënminister Gillmore Hoefdraad bracht daarop een toast uit met NH-minister Sergio Akiemboto, Suralco-directeur Ruben Halfhuid, Dilip Sardjoe, voorzitter van de commissie en juriste Faranaaz Alibaks.  

PARAMARIBO - De downgrade naar default-status door Fitch Ratings gisteren is de wrange prijs die Suriname krijgt vanwege a-nationaal beleid dat door de vorige regering en coalitie is gevoerd met betrekking tot de Alcoa-kwestie. Zo luidt de reactie van VHP-assembleelid Mahinder Jogi op de afwaardering van Surinames kredietwaardigheid van ‘C’ naar ‘RD’, restrictive default.

Wat betreft de obligatielening van 125 miljoen US dollar, waarmee de overname van de Afobakastuwdam aan Alcoa werd betaald gaat de kredietwaardigheid van 'C' naar 'D'. Met de nieuwe kwalificaties krijgt Suriname de status van wanbetaler, die zijn schulden in vreemde valuta niet kan terugbetalen.

"Het is jammer. Santokhi heeft met Bouterse en de regering deze zaken besproken. Ook met buitenlandse financiële instellingen en organisaties heeft hij zijn best gedaan om veel erger te voorkomen. Dit is te wijten aan de erfenis van Bouterse", zegt Jogi. Hij voegt eraan toe dat de toenmalige oppositie bij de behandeling van de beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst hebben gewezen op wat de gevolgen voor het land zouden kunnen zijn als de weg gevolgd werd die de regering was ingeslagen. "We moesten gaan voor het landsbelang", wat aldus de politicus niet is gebeurd.

Ook DA'91-voorzitter Angelic del Castilho schuift de schuld van de afwaardering door Fitch volledig in de schoenen van de regering-Bouterse/Adhin. Ze noemt het een "zeer treurige" ontwikkeling die te voorzien was en waar in aanloop naar de verkiezingen continu voor is gewaarschuwd door politici. "Dit is gewoon het bewijs van het destructief en ruïneus financieel-economisch beleid dat gevoerd is door de regering-Bouterse", zegt de voorzitter. Deze ontwikkeling moet voor de nieuwe regering dé prikkel zijn om onmiddellijk na haar aantreden te beginnen met een grootschalig onderzoek naar corruptie van de afgetreden bewindvoerders. Er zal alles in het werk gesteld moeten worden om onrechtmatig vergaarde bezittingen en middelen die van het land zijn gestolen, terug te vorderen. "Want, het volk betaalt een ontzettend hoge prijs hiervoor en gaat die prijs blijven betalen de komende jaren voor deze ellende die over ons heen gestort is", voegt Del Castilho eraan toe.

Ze vreest dat de samenleving moeilijke tijden tegemoet gaat, maar dat per direct en zonder aanziens des persoons corruptieonderzoek moeten aanvangen. De beoordeling die Fitch gisteren heeft gegeven is de laagste kredietscore die Suriname ooit heeft gekregen. De afwaardering volgt op de overeenstemming die is bereikt met obligatiehouders om een nieuw aflossingsschema overeen te komen, aangezien Suriname momenteel niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Fitch is van oordeel dat een wezenlijke wijziging van de voorwaarden van de originele betalingsafspraken is overeengekomen om een traditionele situatie van wanbetaling te voorkomen bij het verstrijken van de uitstelperiode op 10 juli. Dit komt neer op een herstructurering van de schulden en een situatie van wanbetaling volgens de door Fitch gehanteerde criteria.

Met de aanpassing van de overeenkomst is de aflossing van vijftien miljoen US dollar van de hoofdsom van de obligaties die in 2023 vervallen verschoven naar 30 december dit jaar, gevolgd door zes halfjaarlijkse termijnen van 18,3 miljoen US dollar. Oorspronkelijk moesten de obligaties vanaf 30 juni worden afgeschreven via een aflossing van van 15,6 miljoen US dollar op de hoofdsom. Fitch bevestigt de 'CC'-rating op de 550 miljoen US dollar obligatielening, die in 2026 verstrijkt. De volgende couponbetaling bij deze lening is op 26 oktober dit jaar. De afgelopen maanden en tot vorige week nog hebben de drie belangrijkste ratingsbureaus Fitch Ratings, Standard & Poor's en Moody's de kredietwaardigheid van Suriname steeds omlaag gebracht, naarmate de financieel-economische situatie in het land verslechterde.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina