Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Nakaarten

COLUMN: Nakaarten

14/07/2020 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Nakaarten

Gerold Rozenblad  

Komt de pres ietwat zuchtend thuis aan, met gemengde gevoelens over de verkiezing van de nieuwe pres en vp, of zijn telefoon rinkelt in zijn zak. Blijkt het Leendert te zijn. Niet de persoon die hij op dat moment graag spreekt, maar hij neemt toch op. “Leendert fa? Waaraan heb ik je telefoontje te….” Leendert laat de man niet uitpraten: “Pres yu syi san Chips haal uit. Wat denkt die man?” Pres had het niet gezien, maar ondertussen wel van verschillende mensen gehoord. “Leendert na fu a sani dati yu e bel mi? Laat die man met zijn infantiel gedrag. Ooit zal hij hulp vinden.” Leendert sputtert nog verder, maar de pres heeft er geen zin in. “luister noh, donderdag hang ik dat ding om Chan zijn nek en rij na afloop gelijk rechtstreeks naar Broko Baka. Mi weri man. Mi k’ba.”

Leendert beseft dat de pres niet echt in de stemming is en poogt hem wat op te beuren. "Pres ma dalek w'o yere a schot. Want unu saka wan tu moi tijdbom gi Chan. Tegen de tijd dat hij goed op die stoel zit, is de kant van de begroting, waar de uitgaven zitten al lang niet meer als wat ik hem heb voorgehouden. Mi wani sabi waar hij dat geld vandaan gaat halen. No wan man ini a man team no sabi leni lek mi. Hehehehe." Kijk, dat lachje was precies de druppel die de emotionele emmer van de pres deed overlopen. "Leendert vermoei me niet nog meer noh? Weet je wat het voor me heeft betekend om vanmiddag die man aan te horen. Yu no arki noh?" Leendert blijft stil. "Die man heeft ons in zijn eerste toespraak als pres elect met de grond gelijk gemaakt. Hij heeft letterlijk gezegd dat de erfenis die hem wordt nagelaten met geen pen te beschrijven is. Weet je wat dat betekent? Ik zat daar slag te nemen man!"

Nu raakt Leendert ook geïrriteerd, want hij begrijpt dat het vooral om de financiële erfenis gaat. "Dan waarom heb je niet geantwoord?" Pres zucht. "Leendert, wat moest ik antwoorden. Op de eerste plaats was daar niet de juiste gelegenheid voor. Maar wat moet ik antwoorden als die man ervoor moet zorgen dat die lantimans loon kregen. Wat moet ik antwoorden, als overal waar wij gesloten deuren kregen, hij wordt verwelkomd. Kijk, dat die Bakra's zaten te springen kan ik begrijpen, maar heb je van die Fransen gelezen? En die banken en Oppenheimer geven die man de vloer nog voor hij aanzit. Dus dat ding van die tijdbommen van je kan me gestolen worden. Waar je voor had moeten zorgen is dat de lijken niet uit de kast kwamen rollen voordat die man aanzat en dat heb je niet gedaan. Je hebt de zaak opgefokt!"

Leendert begint te begrijpen waar het naar toe gaat. "Ooh, dus now na mi no bun. Toen je geld nodig had voor al die projecten was ik wel goed." Pres zuchtend: "Leendert als je me steeds aangeeft dat geld geen probleem is, dan ga ik door. Probeer dat ding nu niet om te keren, wan dan komen we in een kip of ei discussie. En mi weri echte." Leendert geeft op en zoekt gemeenschappelijke grond om de vredespijp te roken. "No span pres. Nu we nakaarten, moet ik je in elk geval bedanken dat je in dat onderonsje met die man ervoor gezorgd hebt dat we rustig kunnen slapen." Pres: "We? Mi set' mi tori. Er was geen ruimte voor meer." Klinkt het gelaten terug: "Ok. pres. Ik begrijp het. Ik ga gelijk bellen met SLM.".-. roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina