Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Omvangrijk (norm) herstel

COMMENTAAR: Omvangrijk (norm) herstel

14/07/2020 12:00

COMMENTAAR: Omvangrijk (norm) herstel

 

SURINAME HEEFT NU officieel een gekozen president en vicepresident. Chandrikapersad Santokhi en Ronnie Brunswijk zijn gisteren gekozen en worden donderdag officieel geïnstalleerd. Heel duidelijk is dat het een immense taak wordt om Suriname weer op rails te krijgen, zelfs zwaarder dan verwacht was, gezien de uitspraak van Santokhi dat de situatie met geen pen te beschrijven is. Belangrijk is ook zijn statement dat het nu geen tijd is voor politieke foefjes en trucjes.

Toch zien we binnen partijen die meedoen aan deze coalitie weldegelijk foefjes en trucjes die in schril contrast staan met het gepredikte eensgezind vooruit komen. De VHP bijvoorbeeld is er nog niet over uit of de finale voordracht voor het ministerie van LVV Prahlad Sewdien wordt. Die zou volgens anderen zelf belangen hebben binnen de sector.

Ook enkele kandidaten van andere partijen doen de wenkbrauwen fronsen. Zo prijkt de naam van de zoon van Paul Somohardjo, Bronto op de concept-ministerslijst. Bronto is vaker met zijn vader genoemd in zaken die de toets der legaliteit niet glansrijk kunnen doorstaan. Zo werden de perikelen rondom stichting Dikin, en NV Trailblazer waarbij Bronto standaard een bepaalde rol had, toen breed uitgemeten in de pers.

Er zal veel wijsheid, geduld en doorzettingsvermogen nodig zijn om het team door de komende vijf jaar te krijgen. Dat komt allemaal ook op het bord van de vicepresident terecht die de Raad van Ministers moet voorzitten. Er is een oproep geweest vanuit de samenleving aan Brunswijk om die beker aan zich voorbij te laten gaan, maar daar hadden de Abop-voorzitter en zijn partij geen oren naar. Als Bouterse het kan met een strafblad, dan kan het bij mij ook geen probleem zijn, vond Brunswijk en gooide het bezwaar op de etnische toer. Totaal vergeten was het streven om het beter te doen, want als Bouterse werkelijk zo een uitblinker was, van waar dan de grote behoefte om hem weg te stemmen?

Hoe het ook zij, het is duidelijk dat de politieke foefjes en trucjes gaan komen. De hoop is dat deze coalitie beseft dat niet alleen het economisch herstel een enorme kluif zal zijn. Een taak die mogelijk omvangrijker wordt is herstel van het geloof van de burger in het functioneren van de overheid, de politiek, de moraal-ethische codes die zorgen voor de onderlinge gelijkheid.

Vandaar ook de oproep om het plan voor een ethische code voor ambtenaren en staatsdiensten en een verbod op wurgcontracten en acceptatie daarvan in te voeren niet alleen met de mond te belijden. Laat deze regering bewijzen dat het volk dit keer zal krijgen waar het recht op heeft: goed en transparant bestuur.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina