Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen zicht op uitbetaling overheidssalarissen

Geen zicht op uitbetaling overheidssalarissen

14/07/2020 09:59 - Ivan Cairo

Opete bari hallelujah, tingi de na gron. Chandrikapersad Santokhi en Ronnie Brunswijk, vanaf donderdag het nieuwe presidentiële tandem, kijken toe terwijl twee marron geestelijke een ritueel uitvoeren. De mannen bidden daarbij om de kracht van de Almachtige om hen te leiden in hun nieuwe functie.

Opete bari hallelujah, tingi de na gron. Chandrikapersad Santokhi en Ronnie Brunswijk, vanaf donderdag het nieuwe presidentiële tandem, kijken toe terwijl twee marron geestelijke een ritueel uitvoeren. De mannen bidden daarbij om de kracht van de Almachtige om hen te leiden in hun nieuwe functie. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De aankomende regeringsleiders hebben geen zicht of de overheidssalarissen en vakantiegelden eind juli betaald kunnen worden. Er is geen geld en de gesprekken die nu met het bankwezen worden gevoerd hebben nog niets opgeleverd. Dat kwam maandagmiddag tijdens een persconferentie van de gekozen president en vicepresident Chandrikapersad Santokhi en Ronnie Brunswijk naar voren.

Brunswijk bedankte het volk dat ze VHP en Abop samen met NPS en PL een brede coalitie hebben bezorgd. "Deze coalitie is een heel brede coalitie die stand zal houden", zei Brunswijk in het Aucaans. Desalniettemin zijn anderen inclusief de oppositie nodig om het land te besturen. De situatie die de nieuwe regering donderdag zal overnemen is niet rooskleurig. "Het land is financieel tot aan de grond. Afgelopen maand was het al een probleem om de salarissen van ambtenaren uit te betalen. Met veel moeite en interventie van Santokhi en anderen is het gelukt om lokale banken zover te krijgen dat ze voorschotten aan de regering hebben gegeven om de lonen van landsdienaren uit te betalen. Nu moeten er weer salarissen en vakantiegeld betaald worden, maar de staatskas is leeg", zei Brunswijk. "De regering neemt een zwaar karwei op zich, maar we zijn ervan overtuigd dat met medewerking van de samenleving we het tot een goed einde zullen brengen", zei de aankomende vicepresident.

Op vragen van journalisten antwoordde Santokhi dat er nog geen zicht is omtrent uitbetaling van de overheidssalarissen eind deze maand. De besprekingen met de banken zijn nog gaande. Nadat de nieuwe regering donderdag is aangetreden zal deze zelf het touw in handen nemen en nagaan wat te doen om dat toch veilig te stellen. In de transitiefase wordt vanaf de kantlijn gezocht naar oplossingen. Wat betreft de internationale schulden werd aangegeven dat er nu al met instituten zoals het IMF wordt gesproken hoe de financiële crisis van het land op te lossen. In het regeerakkoord dat maandag door de leiders van de coalitie is getekend, wordt de regeerperiode opgedeeld in drie fasen. De eerste negen maanden worden aangemerkt als de urgentiefase waarbij dringende zaken zoals de coronacrisis en financieel-economische vraagstukken zullen worden aangepakt. In de daaropvolgende fase zal gewerkt worden aan armoedebestrijding en in de eindfase zal meer nadruk gelegd worden op economische ontwikkeling en vooruitgang.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen