Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Granman Velantie: 'Blijf bewust thuis'

Granman wil politie inschakelen voor overtreders Covid-19-maatregelen

14/07/2020 18:06 - Lloyd Djendje

Granman Bono Velantie der Aucaners.

Granman Bono Velantie der Aucaners.  

MAROWIJNE - Al geruime tijd mogen boten niet meer normaal de Tapanahonyrivier op- of afvaren vanaf Futupasi nabij het dorp Poeketi. Wie niet luistert, loopt het risico te worden aangeklaagd bij de politie. Granman der aucaners Bono Velantie heeft alle dorpsbewoners langs de Tapanahonyrivier opgeroepen om de kans op besmetting serieuzer te vermijden door bewust thuis te blijven.

In een radioboodschap wordt dit bekendgemaakt door omroeper tevens basya Boi Kerie. De maatregelen van de granman houden verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus in het dorp in het Lawagebied, waar Braziliaanse goudzoekers zich ophouden. Volgens het omroepbericht, dat in het Aucaans werd verspreid via Radio Paakati, moet de samenleving aan de Tapanahony zelf meewerken dat er geen uitbraak plaatsvindt.

Omroeper Berry Jeeso van Paakati zegt tegen de Ware Tijd dat er intussen bezorgdheid is ontstaan in het gebied, omdat men nu vaker wordt geconfronteerd met vliegtuigen die de dorpen aandoen. De bewoners zien personen komen uit Paramaribo, waar er dagelijks vele gevallen worden genoteerd. Dit terwijl de lokale bevolking wordt verboden om af te reizen naar Paramaribo. Vragen die bij hen opkomen worden doorgebeld naar de radio.

Ook het gesloten houden van de scholen in het gebied, terwijl die in Paramaribo met meer Covid-19-gevallen, normaal opengaan is een bron van ergernis. Volgens Jeeso zou het van wijsheid getuigen indien de gemeenschap verder wordt geïnformeerd over overheidsbesluiten, zodat ze het gevoel gediscrimineerd te worden van zich kan afzetten.

De Medische Zending is op 11 juli geland op Stoemanseiland van waaruit verschillende dorpen worden aangedaan voor het testen van bewoners. Na Karmel en Poeketi was Godoholo maandag aangedaan door deze epidemiologische missie. Dinsdag volgt Drietabbetje. Personen met griepverschijnselen worden apart van de rest van de burgers getest. De nieuwe Franse burgervader van de wijk Gran Santi heeft duizend mondkapjes gedoneerd aan granman Velantie met als doel de gemeenschap te helpen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina