Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ook S&P verlaagt kredietwaardigheid Suriname

Ook S&P verlaagt kredietwaardigheid Suriname

14/07/2020 10:42 - Ivan Cairo

Ook S&P verlaagt kredietwaardigheid Suriname

 

PARAMARIBO - De inspanningen van de regering en de nieuwe coalitie hebben niet mogen baten. Nadat Fitch Ratings maandagmiddag reeds een schot voor de boeg gaf, volgde ook Standard & Poor’s (S&P) nog geen half uur daarna met een afwaardering van Surinames kredietwaardigheid. De langetermijn kredietrating voor vreemde valuta is gebracht van ‘CCC+’ naar ‘SD’, selectieve default.

De rating voor de boosdoener in deze, de Afobakadam-obligatielening, is verlaagd van 'CCC+' naar 'D', default, omdat de regering niet aan de oorspronkelijke afbetalingsafspraken heeft voldaan. De aflossing van de hoofdsom van de US 125 miljoen lening is niet gepleegd. Alleen de rente is betaald. Deze ontwikkeling is de directe aanleiding voor het naar beneden bijstellen van de kredietwaardigheid.

Ook de obligatielening van US 550 miljoen dollar die in 2026 vervalt is afgewaardeerd. De rating gaat hier van 'CCC+' naar 'CCC-'. De kortetermijnrating voor lokale valuta is gebleven op 'C', maar de kortetermijnschulden in vreemde valuta werd verlaagd van 'C' naar 'D'. De vooruitzichten blijven op negatief.

Volgens S&P weerspeiegelen de negatieve vooruitzichten het potentieel om de kredietwaardigheid wat betreft lokale valuta in de komende zes tot twaalf maanden te verlagen, als Suriname zijn verplichtingen in lokale valuta niet nakomt of haar voornemen aankondigt dat te doen.

"Het land staat voor ongekende uitdagingen als gevolg van de COVID-19-pandemie. Politieke onzekerheid kan het vermogen van de regering om de hervormingen door te voeren die nodig zijn om de financiën van Suriname weer op het pad van budgettaire houdbaarheid te brengen belemmeren", stelt de kredietwaakhond.

Omgekeerd kunnen stappen om het economisch beheer en de staatshuishouding te versterken het risco op wanbetaling van schulden in Surinaamse dollar verkleinen. Dit zal ertoe kunnen bijdragen dat de eerstkomende zes tot twaalf maanden een opwaardering kan worden gegeven. Zodra de herschikking van de Afobakadam-obigatielening is afgerond zal de kredietwaardigheid weer omhoog gebracht worden, zegt S&P.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina