Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Recht voor één, recht voor allen’

‘Recht voor één, recht voor allen’

14/07/2020 08:01 - Lloyd Djendje

Terwijl in Paramaribo examenleerlingen weer naar school kunnen, beklagen die in Moengo zich dat ze daartoe niet in staat worden gesteld. Er wordt zelfs gesproken van discriminatie.

Terwijl in Paramaribo examenleerlingen weer naar school kunnen, beklagen die in Moengo zich dat ze daartoe niet in staat worden gesteld. Er wordt zelfs gesproken van discriminatie.  

MAROWIJNE - Bewoners van het district Marowijne verwachten nog gepaste maatregelen vanuit de overheid om het schooljaar voor de jeugd te redden. Vooral de examenkandidaten willen het schooljaar niet verliezen. Uit gesprekken met verschillende ouders en tieners blijkt dat de scholieren zich hebben voorbereid op de examens.

In verschillende chatgroepen van de voj-leerlingen werd er voor deze week zelfs een protestactie van alle examenkandidaten gepland, nadat ze merkten dat het onderwijs niet voor hen is gestart. Echter werd er daarvan afgezien, omdat iemand in de groep heeft verteld dat de school op maandag 13 juli weer zou aanvangen. Echter is dat niet gebeurd.

Dave Plein van de laatste klas LBO weet niet wat de leerlingen verder zullen bespreken over de ontstane situatie. "We hebben net als alle anderen recht op het afronden van het schooljaar. Recht voor een, recht voor allen. Wij willen ook verder studeren om wat te worden in de maatschappij", zegt Plein.

Rowen, leerling van de vierde klas mulo, vreest dat hij achter zal raken als de examens niet worden afgenomen in Moengo. "Desnoods werken ze met onze cijfers van het schoolonderzoek of ze laten ons doorstromen. Ik wil geen jaar verliezen". Zelf merkt Rowen nauwelijks iets van een explosieve situatie van Covid-19 in zijn district. "Dan worden de besmette mensen stiekem door de overheid weggebracht hoor". Plein vraagt zich af hoe het kan dat districten, waar er dagelijks boven de tien gevallen worden gemeld, normaal onderwijs hebben, terwijl Marowijne met minder gevallen dat niet heeft.

Obessa Amoeferie, verzorger van twee zesdeklassers, zegt dat de kinderen blij waren om na lange tijd weer naar school te gaan. "We voelen ons gediscrimineerd en de kinderen beginnen nu ook aan zulke negatieve dingen te denken. Als in andere delen van Suriname, waar elke dag Covid-gevallen worden gemeld, de school wel kan draaien, dan willen wij dat hier ook", zegt Amoeferie. Ze vindt de aanduiding van bijvoorbeeld Moengo als hot zone door de overheid, zeer zwaar overtrokken. "As je je enkel draait is het Covid. Zelfs iedereen, die nu ziek het district verlaat om naar de dokter te gaan of sterft, wordt als Covid-patiënt bestempeld", beweert ze.

Marciano Pika heeft drie kinderen in examenklassen van alle drie niveaus. Hoewel de vos-scholengemeenschap in Tamaredjo weer is begonnen met het verzorgen van onderwijs, mag zijn zoon uit Moengo niet meedoen aan het examen. Het gebruikte argument van 'explosief gevaar in Frans-Guyana' om de kinderen het onderwijs te ontzeggen, vindt Pika zwak. "Wie een hond wil slaan, vindt gemakkelijk een stok. U dient als overheid dan desnoods militaire-troepen naar de grens te sturen om ons land te beschermen. Covid is te gevaarlijk om alleen op papier van een sluiting van de grens te praten, terwijl er illegale overstekers zijn. Onze schoolkinderen verdienen beter", aldus Pika.

Juf Jenny in Moengo vindt het jammer dat de rapportuitreiking van maandag niet mocht doorgaan. Er is aldoor online gewerkt met de kinderen. Haar collega in het Patamaccagebied heeft Paramaribo eigenlijk voor niets verlaten. "Pas als je hier komt met alle vracht en al, hoor je dat de school niet start. De reiskosten zijn niet laag. Hoewel ze een week is gebleven in het gebied, is er toch geen indicatie dat de school binnenkort geopend wordt. Ze is genoodzaakt om terug te reizen naar Paramaribo.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina