Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Besmette PA’s waren ‘uitgeleend’

Besmette PA’s waren ‘uitgeleend’

15/07/2020 10:31 - Naomi Hoever

Besmette PA’s waren ‘uitgeleend’

 

PARAMARIBO - Een penitentiaire ambtenaar (PA) die was uitgeleend, is besmet met Covid-19 en heeft ook een andere collega met wie hij privé contact had besmet. Dit bevestigt Wendell Pinas hoofd van de afdeling Voorlichting van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA). “De twee besmette penitentiaire ambtenaren zijn niet binnen een strafinrichting besmet geraakt. Ze zijn niet op het werk geweest”, benadrukt hij andermaal tegenover de Ware Tijd. Pinas prijst zich gelukkig dat de collega’s niet op het werk zijn verschenen.

Een ambtenaar die was uitgeleend is door het Bureau voor Openbare Gezondheid (BOG) positief getest. Een collega met wie hij na het werk ook bevriend was, raakte via hem geïnfecteerd. Die was toevallig ook uitgeleend, maar niet op dezelfde werkplek als de collega. Pinas zegt dat PA's na het werk vrij zijn in hun beweging. "Ze zijn verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid."

Omdat er in ploegen wordt gewerkt en er ook buiten het werk contact is, zijn de collega' s van de besmette PA's uit voorzorg in quarantaine geplaatst. "We hebben ze gevraagd om thuis te blijven. We nemen geen kansen. We weten niet wie met wie in contact is geweest buiten het werk." De grootte van de ploegen die thuis zijn weet Pinas niet exact. De informatie over de besmetting heeft het korps van het BOG vernomen. "Het is niet zo dat ze van het werk naar huis zijn gestuurd." Aan het BOG zal toch gevraagd worden een algehele check-up te doen. "Alle inrichtingen zijn tot dusver nog COVID-vrij."

Pinas stelt de familieleden van gedetineerden gerust. "Er is niets aan de hand." Eerder gaven ambtenaren aan de krant te kennen dat zij vrezen voor een COVID-uitbraak in de strafinrichtingen, omdat de leiding nog bezoek van buiten toelaat. Volgens hen houdt het gezag vast aan de normale toegang, ondanks de verergerde corona-situatie. Pinas zei hierover dat het bezoek gecontroleerd wordt toegelaten en bij mondjesmaat. Twee van de huizen van bewaring hebben een glaswerk waarbij de bezoeker achter het mika-glas staat. Persoonlijk contact is niet toegestaan. Vandaar dat deze bezoekers alleen voeding en kleding mogen afgeven. Ook zijn er wasbakken geplaatst om de handen te reinigen vóór het betreden van het terrein en het dragen van een mondkap is verplicht gesteld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina