Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Default Desi

COLUMN: Default Desi

15/07/2020 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Default Desi

Ivan Cairo  

Sinds vorige week wordt Suriname om de oren geklapt met schandaal op schandaal. Het regent van valreepbenoemingen en - bevorderingen, wurgcontracten en er zou naar verluidt ook sprake zijn van het wegdragen van spullen uit overheidskantoren. Als we alle verhalen mogen geloven worden zelfs white boards en sofa’s weggedragen, naast kantoorapparatuur en dergelijke. Op een bepaald ministerie zouden zelfs splinternieuwe of semi-splinternieuwe voertuigen die twee jaar geleden zijn aangeschaft van de hand worden gedaan voor SRD 15.000. De toekomst zal uitwijzen of deze beweringen slechts verhaaltjes of verzinsels zijn, nadat de nieuwe regering een inventarisatie heeft gemaakt en deze met de samenleving deelt. Hoe het ook zij, we rollen als land van de ene modderpoel in de andere. De een met een nog indringendere geur dan de andere.

De economische ravage en financiële kaalslag die stukje bij beetje tevoorschijn komen schijnen van een dusdanige omvang te zijn dat de moed de nieuwe leiders haast in de schoenen moet zinken. Mij zou waarschijnlijk de lust om een dergelijke politieke erfenis over te nemen zijn ontnomen. Voor de taak waar de nieuwe regering voor staat zou zelfs Hercules op de vlucht zijn geslagen. De morserij die wordt aangetroffen kan ogenschijnlijk niet tippen aan de stallen van Augias die volgens de Griekse mythologie in geen dertig jaar waren uitgemest. Helaas is het internationaal schandaal, waarbij Suriname en zijn bevolking als ordinaire wanbetalers te kijk worden gezet, geen mythe.

Het nieuws gaat de wereld over dat het land Suriname zijn buitenlandse schulden niet kan aflossen. Er wordt daarom gesproken met beleggers om over hun hart te strijken en ons respijt te geven. We werden constant om de oren geslagen met mooie praatjes dat de leningen noodzakelijk waren. En juist die ene lening die ons als natie trots heeft gemaakt of had moeten maken blijkt de molensteen om onze nek te zijn geworden. De Afobakastuwdam is van ons, maar we blijken er een heel hoge prijs voor te hebben betaald. Een prijs die ons nu enorm veel reputatieschade oplevert. Vijfenveertig jaar onafhankelijk als land met ups and downs, financieel-economisch en ook anderszins, maar het is nog nooit zo slecht geweest dat de overheid geen cent in kas had om ambtenarensalarissen te betalen.

Nu is dat wel het geval. Zelfs de slechtste regeringen in onze geschiedenis hebben dit niet gepresteerd. Als je kijkt naar alles wat er de afgelopen tien jaar is gedaan, zou je bijna de indruk krijgen dat president Desi Bouterse met man en macht alles op alles heeft gezet om met de dubieuze eer van slechtste financieel-economische beheerder van Suriname ooit te strijken. Kosteloze, maar goed bedoelde adviezen en waarschuwingen uit de financiële en andere sociaal-maatschappelijke sectoren die al geruime tijd geleden werden gegeven zijn constant weggewuifd. De regering wist het altijd beter en het zou wel goed komen. Het ging slecht, maar niet zo slecht dat we ons er niet doorheen zouden kunnen slaan, werd ons als samenleving keer op keer voorgehouden.

We weten intussen wel beter en worden elke dag met de neus op de feiten gedrukt. Men zegt vaak in een ludieke sfeer dat iedereen zijn best doet om over te gaan, maar dat alleen regeringen hun best doen om te blijven zitten. Bouterse kennelijk niet. President Bouterse vertrekt na tien jaar aan de macht te zijn geweest naar de politieke achtergrond. De man die op 25 februari 1980 met hoogstaande idealen om Suriname te verheffen via de loop van een geweer zijn intrede deed in de nationale politiek, zal voortaan slechts gememoreerd worden vanwege zijn laatste rapportcijfer: 'D', Default. Alle goede dingen die hij heeft gedaan, want die zijn er ongetwijfeld ook geweest, komen hierdoor aan de schaduwzijde van zijn politieke loopbaan. Jammer, jammer, jammer, heel jammer! Zoals gebruikelijk krijgen politici meestal een politieke bijnaam. 'Default Desi' klinkt wel leuk in de oren, noh?

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina