Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BREAKING: Upgrade door Fitch Ratings

BREAKING: Upgrade door Fitch Ratings

16/07/2020 18:03 - Ivan Cairo

BREAKING: Upgrade door Fitch Ratings

 

PARAMARIBO - Fitch Ratings heeft donderdag enkele uren nadat de nieuwe regering geleid door president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk was aangetreden de kredietwaardigheid van de Afobakastuwdamlening naar boven bijgesteld. De landenrating voor leningen in vreemde valuta werd gebracht van 'RD', restrictive default' naar 'CC'. De rating voor de obligatieleing van 125 miljoen US dollar die in 2023 vervalt ging van 'D', default, naar 'CC'.

De upgrades volgen op de voltooiing van het 'verzoek om toestemming' om de hoofdbetalingen van 2023-obligaties opnieuw te plannen en de voorwaarden van de gerelateerde rekeningenovereenkomst te wijzigen. Deze ontwikkeling beschouwt Fitch als de uitvoering en voltooiing van een schuldenherstructurering. De 'CC'-landenrating geeft aan dat een bredere herstructurering van de valutaschuld zal plaatsvinden als gevolg van onder andere de hoge overheidsschulden en het acute tekort aan vreemde valuta.

Bovendien, stelt Fitch, heeft de door de VHP geleide nieuwe coalitieregering, in haar manifest aangegeven dat schuldherschikking een manier is om het beheersen van de overheidsschuld te verbeteren. Tegelijkertijd benadrukte de VHP de doelstellingen om de overheidsinkomsten te versterken, het overheidstekort te verkleinen en toegang te krijgen tot duurzame financiering. Fitch heeft de kredietwaardigheid wat betreft de obligatielening die in 2026 vervalt bevestigd op 'CC'.

De kredietwaardigheid van het land werd afgelopen maandag door zowel Fitch als Standard & Poor's gebracht naar default, wat betekent dat Suriname niet an zijn internationale schuldverplichtingen kan voldoen. Nu Fitch de rating naar boven heeft bijgesteld, is de verwachting dat S&P ook zal volgen. Het voor het eerst dat Suriname zo een slechte kredietwaardering heeft gekregen, wat benadrukt dat de staat financieel compleet aan de grond zit.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina