Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Voorzichtig optimisme

COMMENTAAR: Voorzichtig optimisme

16/07/2020 12:00

COMMENTAAR: Voorzichtig optimisme

 

VANAF VANDAAG ZAL Chandrikapersad Santokhi als president de dienst in Suriname uitmaken. Zijn duidelijke optreden van de afgelopen dagen geeft veel mensen weer het geloof dat het ooit goed zal komen met het land. Hij heeft beloofd de door de NDP achtergelaten financiële puinhoop weer op te ruimen, de persvrijheid te herstellen en een transparant beleid te voeren. Hoewel in het verleden dit vaker is beloofd maar nimmer is nagekomen, zijn er momenteel geen redenen om aan zijn woorden te twijfelen.

Ook de nieuwe ministersploeg zal vandaag aantreden. Over het algemeen bestaat die uit vertrouwenwekkende namen, maar toch kon Santokhi niet voorkomen dat er dubieuze figuren in zijn regeerploeg zitten. Over het feit dat Ronnie Brunswijk ondanks zijn indrukwekkende strafblad vicepresident mocht worden is al heel veel gezegd en geschreven. Santokhi mag van geluk spreken dat ondanks zijn hypocriete houding, er voor Nederland geen enkele belemmering is voor een vruchtbare samenwerking.

Hoewel Brunswijk en Bouterse voor eenzelfde feit - drugshandel - veroordeeld zijn, werd de vandaag terugtredende president tijdens zijn tienjarig bewind uitgekotst door politiek Den Haag. Over Brunswijk rept men nu niet. En dus vielen lovende woorden van premier Mark Rutte en praat minister Wopke Hoekstra van Financiën morgen al met zijn kersverse Surinaamse collega Armand Achaibersing.

Maar binnen Abop hebben ze meer problemen om mensen met een schoon blazoen voor te dragen. Dat Kenneth Amoksi minister van Justitie en Politie wordt is opmerkelijk, omdat die functie in 2010 aan zijn neus voorbijging omdat het antecedentenonderzoek negatief uitviel. Dat is nu kennelijk geen belemmering meer.

Echter, het meest zorgwekkende is de benoeming van Bronto Somohardjo bij Binnenlandse Zaken. Dit is weer een staaltje van verfoeilijke patronagepolitiek, waarvan gehoopt werd dat Santokhi daar niet aan zou meewerken. Iemand die totaal geen bestuurlijke ervaring heeft en in het verleden heeft getoond aan de louche zaakjes van zijn vader mee te werken (en bovendien bij zijn laatste mislukte project als horecaondernemer tal van leveranciers niet heeft betaald).

Dat zijn vader, Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo, uiteindelijk heeft besloten met zijn strafblad geen minister te worden maar zijn zoon naar voren te schuiven, is een kwalijke zaak. Het valt ook niet te begrijpen dat Santokhi deze voordracht heeft goedgekeurd. Maar laten we op deze dag optimistisch blijven en vooral blij zijn dat het NDP-tijdperk voorbij is. En dat het te hopen is dat Santokhi nieuwe, vreemde eisen van zijn coalitiepartners zal durven weerstaan, zodat we kunnen zeggen dat er echt een nieuwe wind waait in Suriname, die ons in de toekomst veel voorspoed zal brengen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina