Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politieke intriges bij kandidatuur Sewdien

Politieke intriges bij kandidatuur Sewdien

16/07/2020 11:11 - Wilfred Leeuwin

Prahlad Sewdien (tweede vanuit links) als voorzitter van de FSA tijdens een ontmoeting met LVV-minister Rabin Parmessar.

Prahlad Sewdien (tweede vanuit links) als voorzitter van de FSA tijdens een ontmoeting met LVV-minister Rabin Parmessar. Foto: NII  

PARAMARIBO - “Mijn tegenstanders zijn gewoon bang voor wat ik weet over de sector, mijn verdiensten daarin en tot wat ik wel of niet in staat ben te doen. Men weet ook dat ik niet te overrulen zal zijn en dat ik niet zal instemmen met bepaalde eisen die sommige personen in de sector hebben, omdat het enge belangen zijn”, zegt Prahlad Sewdien. De toekomstige bewindsman op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wordt door een deel van de sector wel ondersteund, terwijl een ander deel hem liever ziet gaan dan komen.

Ook binnen de VHP, de partij die hem voordraagt, wordt door onder anderen Mahinder Jogi openlijk en zware kritiek geleverd op de kandidaat-minister, terwijl anderen zich uit respect voor de intussen tot president gekozen partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi en de nieuwe coalitie, niet openlijk durven uit te spreken dat zij hem niet lusten als minister op LVV. "Ik zie al aankomen dat het beleid op LVV niet oranje-geel, maar oranje-paars zal zijn", verwoordt Jogi de vrees van de tegenstanders.

Dat hij door de toenmalige LVV-minister Soeresh Algoe (NDP) vijf vergunningen kreeg toegewezen, valt ook al niet in goede aarde bij delen van de sector en in de VHP. De goede relaties van de ondernemer met exponenten van de NDP-regering worden gezien als een bedreiging. Ook wordt gevreesd voor het behartigen van belangen van die exponenten wanneer hij minister wordt.

Sewdien heeft ook goed contact met de huidige LVV-minister Rabin Parmessar (NDP). Om een reactie gevraagd, zegt die tegen de Ware Tijd zich op dit moment niet te willen mengen in dit debacle over Sewdien. "Het is het recht van elke partij om zelf hun ministerskandidaten te kiezen. Het zou ethisch niet verantwoord van mij zijn als ik mij nu in deze discussie meng."

Met name het Visserscollectief is erg gekant tegen de kandidatuur van Sewdien. De organisatie heeft intussen ook afstand genomen van de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA), die nu wordt geleid door Tania Liew A Soe. Zij ondersteunt - samen met de andere dertien organisaties van de federatie - wel de kandidatuur van Sewdien. Maar ook binnen de federatie zouden de meningen verdeeld zijn en zouden de individuele steunbetuigingen van de lidorganisaties, niet van harte zijn geweest.

Sewdien heeft de afgelopen 25 jaar een behoorlijke impact gehad op vooral de visserijsector. Hij is onderdirecteur landbouw geweest op LVV, voorzitter van de Suriname Sea Food Associatie en tot voor kort van de FSA. In een joint venture met het visbedrijf Sail van de overheid heeft hij het garnalenbedrijf Namoona in Commewijne opgericht. Hij wordt in de kritiek er onder meer van verweten een claim te hebben gelegd op het ministerie waaraan hij nu leiding moet geven.

De kandidaat-minister ontkent dit en zegt dat zijn bedrijf wel een claim had ingediend tegen de Sail, omdat die zich sinds 2011 niet heeft gehouden aan gemaakte afspraken. Die claim zou zijn afgewezen door de rechter, met de verwijzing dat het niet tegen de Sail moest zijn maar tegen LVV. De zaak is uiteindelijk binnen het ministerie opgelost. Dat Sail op dit moment volledig afhankelijk is van de vis- en garnalenvangsten van Namoona en eigenlijk geen andere dan deze hoofdactiviteit heeft, wordt door Sewdien toegegeven.

Overigens, Sewdien zegt sinds 2015 campagneleider te zijn geweest voor de VHP. "Ik heb hard gewerkt en bij de laatste verkiezingen is het resultaat zelfs verdubbeld." Maar in het hoofdbestuur, in de adviesraad en ook bij prominente DNA-leden van de VHP, is niet iedereen er blij mee dat de ondernemer daarvoor blijkbaar wordt beloond met het ministerschap op LVV. "Er zou inderdaad een gevaar kunnen zijn, omdat ik de sector en het ministerie zo goed ken en weet welke belangen spelen. Ik heb mijn eigen zakelijke belangen overgedragen aan mijn oudste zoon. Deze hele hetze schaadt mij wel als persoon", stelt Sewdien.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina