Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Groeiend draagvlak voor solidariteitsheffing

Groeiend draagvlak voor solidariteitsheffing

18/07/2020 08:58 - Naomi Hoever

President Chandrikapersad Santokhi kondigde tijdens zijn speech aan dat er een solidariteitsheffing komt.

President Chandrikapersad Santokhi kondigde tijdens zijn speech aan dat er een solidariteitsheffing komt. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Ministers die net zijn teruggetreden en functionarissen die nog actief zijn, blijken in gesprek met de Ware Tijd geen moeite te hebben met een solidariteitsheffing, zoals aangekondigd door president Chandrikapersad Santokhi. Eerder hadden Edgar Dikan en André Misiekaba, ex-ministers van respectievelijk Regionale Ontwikkeling en Sociale Zaken en Volkshuisvesting al aangegeven er niet onwelwillend tegenover te staan.

Parlementsvoorzitter Marinus Bee noemt het voornemen zeer positief. "We hebben het vaker hierover gehad, want wij leven in moeilijke tijden. Wij moeten elkaar helpen. Ik zeg ja, tegen dit voorstel." Ook activist en bestuurslid van PRO, Curtis Hofwijks, kijkt er positief naar. "Het is een goed signaal. Bestuurders die aangeven dat het volk moet inleveren, moeten het goede voorbeeld geven. Ik kijk uit hoe het in de praktijk zal uitpakken." Santokhi heeft na zijn inhuldiging donderdag een solidariteitsheffing aangekondigd om Suriname uit de crisis te helpen en om sociaal zwakkeren te ondersteunen. De heffing zal worden gepleegd bij ex-regeringsfunctionarissen en zij die nog actief zijn.

Oud-minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zegt dat de regering-Bouterse/Adhin, waarvan ze deel uitmaakte, ook een fonds had willen oprichten om sociaal zwakkeren te ondersteunen en armoede te bestrijden. Vandaar dat de regering in 2018 niet mee is gegaan met de salarisverhoging van 25 procent. Omdat het fonds er niet is gekomen is de verhoging recent toch uitgekeerd. " Met de solidariteitsheffing heb ik geen moeite. Het moet vooraf bekend zijn - liefst in een uitgewerkt project - waaraan het geld besteed en de impact ervan gemeten zal worden. Het moet ook voor de parastatale ondernemingen en bedrijven gelden", aldus Ferrier. Antoine Elias, voormalig minister van Volksgezondheid, is er kort over: "Wij hebben ons te houden aan de maatregelen van het bevoegde gezag."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina