Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dooi in relatie Suriname en Nederland

Relatie Suriname-Nederland krijgt nieuw jasje

18/07/2020 09:57 - Ivan Cairo

Relatie Suriname-Nederland krijgt nieuw jasje

Buza-minister Albert Ramdin heeft vrijdag contact gehad met zijn Nederlandse ambtgenoot Stef Blok. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De bilaterale relatie tussen Suriname en Nederland wordt de komende periode in een “nieuw jasje” gegoten. Hoe dat eruit zal zien moet nog uitgekiend worden, zegt minister van Buitenlandse Zaken (Buza), Albert Ramdin, tegen de Ware Tijd.

Hij voerde vrijdag telefonisch overleg met zijn Nedelandse collega Stef Blok. In een "open en hartelijke sfeer" is van gedachten gewisseld over intensivering van de steun die Nederland heeft gegeven in verband met de aanpak van de coronacrisis. Dit vanwege de toename van het aantal besmettingen in Suriname. Vooral op het gebied van medische krachten zou Paramaribo meer steun willen van Den Haag. De toezegging is gedaan dat de extra ondersteuning zal worden gegeven.

Een andere zaak waarover de twee bewindslieden hebben gesproken is hoe inhoud zal worden gegeven aan de politieke en diplomatieke relaties op lange termijn. De relatie zal weer opgebouwd worden waarbij voor Suriname zaken als wederzijds respect hoog in het vaandel staan. "We hebben gesproken over het steken van de relatie een nieuw jasje. Hoe weten we nog niet precies, maar de intentie is om op de diplomatieke vertegenwoordiging te tillen naar ambassadeursniveau", zegt minister Ramdin.

Wat betreft het aanwijzen van een ambassadeur in Suriname heeft Den Haag een stapje voor op Paramaribo. Vanwege het roulerend systeem dat in Nederland wordt gehanteerd voor het aanstellen van ambassadeurs heeft Den Haag al een kandidaat op het oog. De nieuwe regering zal de komende periode eerst een evaluatie maken over de buitenposten en hoe die beter of anders ingezet zullen worden.

Tijdens het onderhoud is ook ondersteuning voor het oplossen van de financieel-economische crisis aan de orde gekomen. Er zijn mogelijkheden geïnventariseerd om via de Surinaamse diaspora kapitaal in het land te doen investeren, maar ook investeringen vanuit het Nederlandse bankwezen en andere Europese instituten is besproken. Verder zijn de mogelijkheden besproken van het Nederlandse bedrijfsleven om te investeren in Suriname en hoe ze te interesseren daartoe.

Ramdin geeft aan dat ook de politieke samenwerking op internationaal gebied is besproken. Indien de opvattingen over issues gelijklopen zullen Suriname en Nederland elkaar op internationale fora ondersteunen. De bewindslieden hebben ook wat de technische samenwerking op het stuk van agrarische ontwikkeling, infrastructuur en justitie en politie afgesproken dat deze weer zal worden opgepakt.

Op technisch niveau zullen de agendapunten verder worden uitgewerkt de komende tijd. Ramdin is ervan overtuigd dat in de naaste toekomst nog meer sectoren zullen worden toegevoegd. Het is niet uitgesloten dat de ministers Blok en Ramdin in de naaste toekomst elkaar fysiek ontmoeten om het overleg voort te zetten. De dooi in de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen is ingezet nadat Chandrikapersad Santokhi maandag als president van Suriname werd gekozen.

Sinds het aantreden van toenmalig president Desi Bouterse in augustus 2010 deed Paramaribo de diplomatieke deur zo goed als dicht mede vanwege uitspraken van de toenmalige Nederlandse Buza-minister, Maxime Verhagen, die zei dat Bouterse alleen welkom was in Nederland om het in dat land aan hem opgelegde drugsvonnis uit te zitten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen