Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bronto Somohardjo krijgt voordeel van de twijfel

Bronto Somohardjo krijgt voordeel van de twijfel

20/07/2020 05:50 - Merredith Bruce

Bronto Somohardjo krijgt voordeel van de twijfel

Bronto Somohardjo (l) is door papa Paul naar voren geschoven om minister te worden op Binnenlandse Zaken. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Politicoloog Hans Breeveld begrijpt de kritiek rond de voordracht van Bronto Somohardjo, die intussen is aangetreden als minister van Binnenlandse Zaken (Biza). Maar volgens hem is nu van belang wat de bewindsman ervan zal maken. Alsnog terugkomend op de kritiek stelt de politicoloog dat het “niet zo handig” is wanneer een partijvoorzitter een eigen familielid voordraagt om een bepaalde functie te bekleden. Bronto is de zoon van Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo. “Het riekt naar nepotisme.”

Breeveld neemt hierbij enkele zaken in perspectief zoals toen de PL-leider bij de proclamatie van de regeercoalitie zei dat hij zelf minister zou worden, zonder eerst de partijstructuren te hebben geraadpleegd. Hij maakte daarbij de opmerking dat bij Biza de "verraders" zitten, doelend op de PL'ers die de partij na de verkiezingen van 2015 hebben verlaten en de NDP zijn gaan ondersteunen. Zij hebben uiteindelijk de partij HvB opgericht, die bij de verkiezingen is weggestemd.

"Is dit een plausibele reden om minister te worden?", vraagt Breeveld zich af, doelend op het vermeende 'verraad.' Dat de politicus enkele dagen daarna terugkomt op zijn woorden en uitgerekend zijn zoon naar voren schuift, geeft volgens de politicoloog te denken. De vraag moet gesteld worden of de partijstructuren zijn geraadpleegd. De PL-toppers Robert Soentik en Ingrid Karta-Bink wilden de krant geen reactie geven op de benoeming van Bronto.

Breeveld stelt ook dat zulke ontwikkelingen, het voordragen van bloedverwanten, ook van invloed zijn op de plek die een land inneemt op de Democracy Index, een ranglijst die het democratische gehalte van een land weergeeft. "We moeten ervoor waken dat het ons een slechte naam bezorgt."

Thea Smith, ook politicoloog, zegt er zelf niet van uit te gaan dat de partijvoorzitter "in een een-tweetje" met zijn zoon heeft besloten om hem voor te dragen als ministerskandidaat. Maar net als haar collega vraagt zij zich af of de partijstructuren hierin zijn geraadpleegd. De opmerking van de PL-voorzitter dat de verraders op het ministerie van Binnenlandse Zaken zitten, noemt zij zelf "not a good start", wat volgens haar zaken ook in een ander perspectief kan plaatsen.

De politicoloog merkt dat algemeen bekeken het voordragen van een familielid door een partijvoorzitter om een bepaalde functie te bekleden niet verkeerd hoeft te zijn. "Dus omdat mijn vader voorzitter is, heb ik geen rechten?" Ze merkt op dat Suriname een jonge democratie is en dat we al gaande leren. Zelf geeft ze Bronto het voordeel van de twijfel bij de uitoefening van zijn taak.

Breeveld die zelf ook minister is geweest van Binnenlandse Zaken benadrukt dat bij het leiden van een ministerie vooral efficiëntie noodzaak is. Hij noemt als voorbeeld de invoering van de moni karta door toenmalig minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting waarmee de inefficiëntie bij de contante uitbetaling van financiële bijstand is weggewerkt.

Kennis en kunde spelen volgens de politicoloog een belangrijke rol om soortgelijke zaken te bewerkstelligen. Vanuit dat oogpunt geeft ook hij Somohardjo junior het voordeel van de twijfel gezien hij zelf niet bekend is met de bestuurlijke achtergrond van de minister.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina