Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regeerteam voortdurend ter beschikking

Regeerteam voortdurend ter beschikking

20/07/2020 08:01 - Wilfred Leeuwin

Marten Schalkwijk hoopt dat alle ministers in staat zullen zijn de president bij te benen.

Marten Schalkwijk hoopt dat alle ministers in staat zullen zijn de president bij te benen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het regeerteam van president Chandrikapersad Santokhi zal de komende negen maanden waarin een urgentieprogramma zal worden uitgevoerd, 24 uur per dag ter beschikking moeten zijn. “Ik heb dat gevraagd omdat we in die periode de doelen moeten halen en prioriteiten moeten stellen, wat we het volk beloofd hebben.” Dit zei Santokhi in gesprek met de krant, gisteren na afloop van de tweedaagse retraite die hij met het regeerteam heeft gehouden in het Courtyard by Marriott. Er is onder meer gesproken over het bevorderen en vasthouden van de eenheid in beleid.

Het urgentieprogramma is in een tijdlijn gezet, er zijn afspraken gemaakt over de prioriteiten en hoe die vast te stellen. Santokhi heeft erop gestaan dat er protocollen komen voor alle ministers. Er is gesproken over hoe toppolitiekoverleg wordt gevoerd, hoe het contact met de coalitiefractie in het parlement te onderhouden en hoe de media moet worden voorzien van informatie. "Wij hebben alvast afgesproken dat de media niet vooraf, maar na de vergadering van de raad van ministers wordt geïnformeerd", zegt Santokhi. De hoogste prioriteiten zijn volgens hem de financiële en Covid-19-crisis. Marten Schalkwijk, een van de inleiders bij de retraite en medeschrijver van het regeerakkoord, zegt dat dit akkoord vertaald is per ministerie. Minister Armand Achaibersing van Financiën gaat volgens hem een moeilijke periode tegemoet. Hij vertrouwt er echter op dat de minister die jarenlang zijn managementkwaliteiten heeft ontwikkeld het goed zal doen.

Santokhi wil geen tijd verliezen. Vandaag al is er topoverleg met de Surinaamse Bankiersvereniging en de governor van de Centrale Bank van Suriname. "De voorstellen worden woensdag besproken in de raad van ministers en wij gaan kijken welke mogelijkheden er internationaal zijn waar we gebruik van kunnen maken. Het kan niet anders; het is de grootste uitdaging die op ons bord ligt. Deze maand moeten we salarissen, kinderbijslag, pensioenen en andere sociale voorzieningen betalen", zegt de president.

De ministers moeten binnen twee weken hun ministerie evalueren, een inventarisatie maken en weten wat de prioriteiten zijn. Zij moeten meteen aan de slag om per ministerie bij te dragen aan een beleidsnota en het regeerprogramma dat Santokhi uiterlijk 1 oktober aan De Nationale Assemblee zal aanbieden. Schalkwijk heeft in zijn inleiding hiervoor gewezen op de 26 prioriteitsactiepunten. Ook daar geniet het financiële vraagstuk hoge prioritiet. "Het gaat daarbij om verdienen en bezuinigen", zegt Schalkwijk. Hij noemt het in retraite gaan een goed uitgangspunt.

Na afloop is volgens hem duidelijk te merken bij de ministers dat het een andere 'koek' is dan wij gewoon zijn van een regering. Hij wijst erop dat alleen de president en Marie Levens ervaring hebben als minister. Maar volgens hem heeft de aanpak ook te maken met Santokhi zelf die zich niet nu, maar al geruime tijd heeft voorbereid. Hij spreekt met veel nadruk over eenheid in beleid, wat indiceert dat er weinig of geen ruimte zal zijn voor partijpolitiek. "De president zal dat persoonlijk monitoren. Hij is geen lui staatshoofd dat zijn werk door anderen laat doen. Ik heb het de ministers ook al gezegd: wees voorbereid, hij gaat u hard laten werken." Schalkwijk hoopt dat alle ministers in staat zullen zijn de president bij te benen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina