Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bewoners Esther Stichting roeren zich

'We worden net als kleuters behandeld'

20/07/2020 17:01 - Jason Pinas

Directeur Liefda Somo heeft besloten niet in de media te treden over de perikelen bij de Esther Stichting.

Directeur Liefda Somo heeft besloten niet in de media te treden over de perikelen bij de Esther Stichting. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Bewoners van de Eshter Stichting zijn al enige tijd ontevreden over de wijze waarop ze worden behandeld door de directie. Ze vinden onder meer dat ze niet worden betrokken bij besluitvormingen. Omdat meerdere pogingen om gehoord te worden door de leiding tot nu toe niet zijn gelukt, besloot de groep te stappen naar de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

In een brief aan de leiding van het departement worden zaken genoemd die verkeerd gaan in de instelling. "Wij dachten dat hier een veilige haven is voor ex-lepra patiënten. Maar wat we hier zien gebeuren is dat we in een hoek worden gedrukt", staat onder andere in de brief. Enkele bewoners die uit vrees voor rancune niet bij naam genoemd willen worden, zeggen dat ze letterlijk en figuurlijk gedupeerd worden door directeur Liefda Somo. Gezegd wordt dat ze geen tegenspraak duldt. "We worden gewoon als kleuters behandeld. Er worden lukraak regels gemaakt en opgeplakt en wanneer we ons misnoegen uiten worden we bedreigd dat we eruit gezet zullen worden." Dat heeft ze immers ook bewezen, want een jongen is eerder uit de instelling gezet. "Hij zwierf een tijdje over straat en kreeg een wond aan zijn been, die niet optijd is behandeld, met als gevolg dat het been moest worden geamputeerd. Ze hebben hem precies zo vlak hier achter de schutting gedumpt want hij mag niet meer naar binnen." De reden voor de uitzetting is dat hij de directeur zou hebben betast. "Dan moet je die jongen laten begeleiden en niet op straat dumpen", wordt gezegd. De bewoners zijn ook niet tevreden over de voeding en dat ze geen ontspanningsmogelijkheden hebben, in tegenstelling tot eerder. "We worden onheus behandeld; het lijkt alsof we in de gevangenis zijn. Zelfs wanneer we naar de dokter moeten is het een probleem. Onze moni-karta blijft bij de directeur", wordt geklaagd. "Als we alles moeten vertellen over de problemen hier binnen, zijn we morgen nog niet klaar" voegt een van de ontevredenen toe. Geconfronteerd met de klachten van de bewoners zegt directeur Somo aan de krant: "Ik wil voorlopig niets hierover zeggen. Ik heb voor mezelf een persstilte ingelast.".-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina