Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Ministersteam

COMMENTAAR: Ministersteam

21/07/2020 12:00

COMMENTAAR: Ministersteam

 

HET MINISTERSTEAM ONDER president Chandrikapersad Santokhi is in het weekend in retraite geweest. De leden van het kabinet zijn bijgespijkerd over het regeerakkoord en de stappen die gezet moeten worden om de doelen te bereiken. Er is een urgentieplan dat uitgevoerd moet worden en daarom moeten beleidsmakers 24 uur per dag beschikbaar zijn de komende negen maanden.

Het is voor het eerst dat er voor zo een aanpak is gekozen en het is duidelijk dat hier sprake is van het zwaar inzetten op eenheid in beleid. Dat is heel erg belangrijk, omdat het niet de eerste keer is dat deze partners samenwerken. Eenheid in verscheidenheid is namelijk mooi in culturele zin om diversiteit te laten zien van het land. Echter, wanneer het gaat om efficiënt bestuur van het land dan moeten alle neuzen zoveel mogelijk in één en dezelfde richting wijzen.

Oud-vicepresident Ramdien Sardjoe heeft in een groot interview enkele maanden terug tegen de Ware Tijd gezegd dat toen hij vicepresident was, hij besluiten nam op basis van consensus en dat besluiten waarmee niet iedereen het eens was, geparkeerd werden. Dat is een mooi streven en heeft zeker zijn voordelen gehad, maar wat zo een manier van besluitvormen ook met zich meebrengt is vertraging in beleidsuitvoering. En dat is precies wat het land zich niet kan veroorloven.

Door de prioriteiten die de regering heeft centraal te stellen probeert Santohki bewustwording op gang te brengen dat wat goed is voor het land, goed zal zijn voor elke partij die zegt het met het land te menen. Volgens Marten Schalkwijk die ook heeft helpen schrijven aan het regeerakkoord is Santokhi zich al enige tijd aan het voorbereiden, omdat het hard werken wordt. Als tweede president uit de VHP-gelederen sinds de onafhankelijkheid heeft Santokhi ook een taak om te bewijzen dat hij in wezen veel verschilt van Ramsewak Shankar (1988-1990) die ook in een moeilijke tijd aan het bewind kwam, en vervolgens maar niet uit de voeten kwam, door de hete adem van de militairen in zijn nek.

Een voordeel dat Santokhi heeft is dat Bouterse is afgewezen door het volk en met zestien zetels comfortabel in de oppositiebanken zit. Maar een levensgroot nadeel dat deze regering wel heeft is de lege staatskas waar niet alleen buitenlandse schuldeisers van betaald moeten worden, maar ook lokaal wacht alles en iedereen op geld. Efficiëntie in bestuur en uitvoering is dan ook belangrijk, omdat elke cent nodig is om rekeningen te betalen. De bewindsman probeert er dus voor te zorgen dat het team zich daar 100 procent van bewust is en daardoor begrijpt dat nu niet de tijd is voor politiek favoritisme. Hopelijk sterft door deze aanpak het patronagespook dat meestal op de loer ligt na elke regeringswisselingen, een gruwelijke en definitieve dood.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina