Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Covab wil uiterste halen uit samenwerking met Nederlandse medici

Covab wil uiterste halen uit samenwerking met Nederlandse medici

23/07/2020 15:56 - Arjen Stikvoort

Covab wil uiterste halen uit samenwerking met Nederlandse medici

 

PARAMARIBO - Het coronavirus raast (weer) om zich heen. Niet alleen in Suriname, ook in de rest van de wereld neemt het aantal besmettingen met rasse schreden toe, zelfs in landen waar de ziekte aan het afvlakken was. De samenwerking tussen Suriname en Nederland in de Covid-19-strijd werpt na weken zijn vruchten af.

De Intensive Care Units (ICU) raken nog niet overbelast. "Maar als de verspreiding van het virus blijft aanhouden zal dat zeker gebeuren. En dan zal er een tekort ontstaan", voorspelt intensivist Jeroen Schouten van het Universitair Medisch Centrum in Nijmegen in gesprek met de Ware Tijd.

Hij is één van de Nederlandse medisch specialisten die collega's in Suriname ondersteunen bij de behandeling van mensen die met het coronavirus zijn besmet. Na wekenlange samenwerking tussen de medische teams uit beide landen is er zicht op waar de nood het hoogst is. "Dat is bij de ICU's, want er is een tekort aan gediplomeerde IC-verpleegkundigen."

Artsen kunnen een afdeling van vijftien tot twintig patiënten wel aan, maar de intensieve verzorging en behandeling zal moeten gebeuren door ervaren IC-verpleegkundigen zegt de medicus. Hij stelt voor om als het zover mocht komen bijvoorbeeld zo snel mogelijk IC-verplegend personeel uit Nederland in te vliegen, want mensen in Suriname opleiden kost minimaal twee jaar. Daarmee geconfronteerd zegt Angèle Wallerlei-Kumbangsila, directeur van het Elsje Finck-Sanichar College, in de volksmond bekend als Covab, tegen de Ware Tijd dat binnenkort 26 personen in Suriname afstuderen als IC-verpleegkundigen.

Haar instituut stimuleert de samenwerking tussen beide landen, ook op opleidingsgebied. Zo zou met Nederlandse collega's kunnen worden bekeken hoe het opleidingsprogramma moet worden uitgebreid naar aanleiding van de coronapandemie. Ze denkt bijvoorbeeld aan een bijscholingsmodule van IC-verpleegkundigen "opgesteld vanuit Surinaamse en Nederlandse expertise".

Wallerlei-Kumbangsila oppert dat idee dat, indien er een acuut tekort ontstaat aan verplegend IC-personeel, een specifiek Covid-19-leerprogramma, aangepast aan de Surinaamse situatie, te ontwikkelen. "Deze verpleeg- kundigen kunnen worden aangemerkt als 'Champions'. Zij kunnen dan dit programma volgen en de bevoegdheden onder de knie krijgen."

Wallerlei-Kumbangsila zegt dat bij de samenwerking tussen beide landen op onderwijsvlak meerdere - ook Nederlandse - instanties betrokken kunnen worden. Eveneens kan gedacht worden aan bijscholing via onlinecursussen. In het kader van de samenwerking zouden Nederlandse artsen én verpleegkundigen les kunnen geven op het Covab.

De directeur wil met minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid praten over mogelijkheden om de opleidingen bij Covab vlotter te laten verlopen. Ze denkt aan stageplekken, goede praktijkbegeleiding, voortdurende beschikbaarheid van zowel verpleegkundige als medische specialisten om de colleges te verzorgen en begeleiders voor afstudeertrajecten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina