Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grondbeschikkingen Cultuurtuin worden ingetrokken

Grondbeschikkingen Cultuurtuin worden ingetrokken

23/07/2020 05:50 - Jason Pinas

Grondbeschikkingen Cultuurtuin worden ingetrokken

 

PARAMARIBO - Beschikkingen van bouwpercelen uitgegeven in de Cultuurtuin, die nu al zijn overgeschreven in het Openbaar Register van het Managementinstituut voor Grondregistratie en Landinformatiesysteem (MI-Glis) zullen vervallen worden verklaard. Het andere deel dat nog in behandeling is zal worden ingetrokken. Dit heeft Diana Pokie, minister van Grond- en Bosbeheer, woensdag gezegd.

Het onderzoek in deze kwestie die voor veel ophef heeft gezorgd in de samenleving is nog gaande, maar ze verzekert dat het tot een goed einde zal komen. "De gemeenschap mag gerust zijn dat het gewoon onmogelijk is dat de Cultuurtuin wordt uitgegeven. Deze regering zal daaraan niet meewerken", garandeert de bewindsvrouw.

Mike Noersalim, toenmalig waarnemend minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), die als de grote boosdoener in deze kwestie wordt gezien, heeft de stukken twee dagen vóór de regeringsoverdracht getekend. Tegenover journalisten benadrukte hij woensdag dat hem geen blaam treft.

Noersalim onderstreept dat het voorwerk al was gedaan. Hij heeft in goed overleg met directeur Leandra Woei en andere deskundigen op het ministerie, slechts de zaken die zo goed als afgerond waren getekend. "Ik zou in die twee weken die ik heb waargenomen onmogelijk op beleidsgebied iets kunnen doen. Ik heb gerekend op de deskundigheid van de mensen die er al langer zitten."

Uit rapportage van de landmeetkundige afdeling van het ministerie waarop de Ware Tijd de hand heeft weten te leggen blijkt dat de opdracht voor een veldonderzoek op 17 maart is gegeven. In het stuk staat dat het perceelland 'bebost' is. "De grond is derhalve niet geregistreerd en is vrij domein." Noersalim hiermee geconfronteerd zegt dat hij op dat moment nog niet waarnam bij RGB.

De ex-minister blijft erbij dat hij niet verkeerd heeft gehandeld. "Noersalim heeft niets verkaveld, laat dat duidelijk zijn. Ik heb naar eer en geweten gehandeld." Hij zegt dat het advies van meerdere deskundigen van het ministerie positief was. Onder anderen directeur Woei en juristen van het departement hadden geen bezwaar tegen de uitgifte omdat de grond niemand toebehoort.

Noersalim onderstreept dat hij nooit zou meewerken indien de rapportage van de onderzoeken negatief was. Het waren stukken die alleen moesten worden ondertekend. "Niet ik heb uitgegeven maar de Staat. Ik was slechts waarnemend minister."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina